Activitatea politicienilor romani consta in:
1. Inginerii financiare pentru furtul legalizat sau nu al banilor publici;
2. Circ televizat.
Romania este dominata de saracie, de lipsa acuta a locurilor de munca, de salarizare infecta a celor care au loc de munca, de ilegalitati grave in domeniul muncii (munca la megru, ore suplimentare neevidentiate in contabilitate si platite la negru, contracte cu jumatate de norma desi angajatii respectivi muncesc cu norma intreaga, munca saptamanala peste norma prevazuta in Codul Muncii, munca nenormata prin lege ci normata fantezist si dur de catre angajator).
Politicienii de la putere, in loc sa rezolve macar aceste probleme, sunt preocupati numai de furtul banilor publici (legalizat sau nu) si de circul televizat.
Orice tema secundara sau chiar ridicola este intens mediatizata, in timp ce problemele importante (dintre care evidentiez din nou saracia, lipsa locurilor de munca si ilegalitatile de pe piata muncii) sunt constant ignorate.
Iata cateva teme ridicole, inutile si irelevante din ultima vreme are au fost constant si intens promovate in media.
1. Cazul George Becali. De departe, dezbaterile continue legate de vinovatia sau nevinovatia, apoi de eliberarea sau mentinerea in arest a acestui personaj odios si sinistru sunt cele mai ridicole si mai penibile. Oare George Becali este un interes national? Se schimba viata romanilor in bine sau in rau daca romanii nu urmaresc circul televizat cu George Becali? A schimbat George Becali Romania in bine? A eliminat George Becali coruptia, a civilizat George Becali romanii, a facut George Becali ceva pentru a rezolva problemele de pe piata muncii enumerate mai sus? A facut George Becali autostrazi la preturi corecte?
Nu vreau sa spun ca parerea mea este a tuturor sau a majoritatii, nu am de unde sa stiu acest lucru. Dar este evident ca George Becali nu inseamna nimic bun pentru Romania. Este doar un rahat ipocrit si incult care pozeaza in mare credincios in timp ce a avut in public un limbaj injurios de ultim gunoi. Putin imi pasa de George Becali. Dorm mult mai bine stiindu-l la inchisoare decat daca ar fi in libertate. Mult mai bine m-as simti daca toti politicienii romani postdecembristi ar ajunge tot la inchisoare si li s-ar confisca averile. Iar daca poporul si-ar exercita suveranitatea prin referendum si ar decide reintroducerea pedepsei cu moartea si ca toti politicienii postdecembristi trebuie sa aiba aceeasi soarta ca si Ceasca, adica sa fie pusi la zid si mitraliati la Targoviste, nu as avea nicio problema cu acest lucru. Moartea tuturor acestora ar fi o satisfactie minimala fata de toate crimele extrem de grave comise de politicieni impotriva propriului popor si impotriva propriei tari, crime inca neanchetate si, desigur, inca nepedepsite de vreo institutie a statului.
2. Cazul Omar Hayssam. Aducerea in tara a sirianului a insemnat alt prilej de circ televizat. De ce trebuie bagat in fata Omar Hayssam in dauna problemelor de pe piata muncii (de exemplu)? Singurul motiv plauzibil este manipularea populatiei cu ajutorul unor teme false. Se schimba viata romanilor in bine sau in rau daca romanii nu urmaresc circul televizat cu Omar Hayssam?
Acuzatiile reciproce televizate dintre "pilot" si "copilot" sunt irelevante pentru romani, pentru ca nu romanii decid in cazul Hayssam, ci institutiile statului de drept, in caz ca exista si functioneaza. Romanii vad din cazul Hayssam atat cat vor politicienii si media sa se vada. Cazul Hayssam nu se rezolva la televizor sau de catre cetatenii de rand. Ce reactie utila problemei Hayssam ar putea avea romanii in urma declaratiilor televizate? Absolut niciuna. Chiar daca vor castiga in politicienii care nu au dreptate si care s-au folosit de Hayssam pentru atingerea unor scopuri politice, romanii care se uita la declaratii televizate nu pot intoarce rezultatul, tot asa cum romanii nu pot cere inapoi de la Bechtel banii platiti pentru autostrada nerealizata.
Si atunci, de ce trebuie sa apara atat de des stiri despre Hayssam la televizor? Ca sa nu se umple timpul de emisie cu stiri despre saracie si ilegalitatile de pe piata muncii? A fost vreo televiziune interesata sa ancheteze ilegalitatile de pe piata muncii? Sau si in televiziuni se practica aceleasi ilegalitati, acceptate tacit de catre angajati desi sunt in detrimentul lor?
3. Privatizarea CFR Marfa. Alt circ televizat, alte declaratii nesfarsite pe aceasta tema. Cazul privatizarii CFR Marfa releva inexistenta statului de drept si ticalosia politicienilor. Cei de la putere pot schimba regulile in timpul jocului de cate ori doresc pana se termina treaba cum vor ei. Privatizarea CFR Marfa seamana cu meciurile trucate din fotbal in care arbitrul prelungeste nejustificat jocul cu 6 minute sau mai mult, pana cand echipa interesata reuseste sa inscrie.
As incepe cu faptul ca Victor Ponta nu a cerut castigatorului privatizarii, Gruia Stoica, sa-i arate banii, la fel ca in cazul lui Dan Diaconescu, castigatorul licitatiei la Oltchim! Ar fi fost util, macar de dragul egalitatii de sanse si tratament. Nu de alta, dar castigatorul licitatiei legate de CFR Marfa a cerut initial sa plateasca in rate suma licitata, deci nici el nu prea avea banii.
Dupa care, desi plata integrala ar trebui sa se faca in 60 de zile de la semnarea contractului, Victor Ponta a refuzat sa-si asume raspunderea acestei privatizari si sa semneze contractul de privatizare in calitate de ministru interimar al transporturilor si a inventat o Hotarare de Guvern care bulverseaza legile in vigoare si, implicit, statul de drept.
Conform acesti HG, se cere avizul CSAT pentru privatizarea CFR Marfa, desi aceasta cerere este ilegala. Ponta se preface ca nu intelege ca CSAT se ocupa de probleme de securitate nationala care pot aparea in cadrul unui proces de privatizare, dar CSAT nu are competente pentru intreg procesul de privatizare si nu avizeaza intreg procesul de privatizare.
Conform aceleiasi HG, GFR (firma lui Gruia Stoica) trebuie sa plateasca suma in 10 zile de la obtinerea avizului din partea Consiliului Concurentei si in maxim 150 de zile de la semnarea contractului. Dar Consiliul Concurentei poate da aviz in 180 de zile de cand primeste o notificare scrisa de la cumparator, iar cumparatorul inca nu a transmis notificarea!
In fapt, insumand datele de mai sus, plata in 60 de zile de la semnarea contractului inseamna ori plata in termen nelimitat, ori anularea licitatiei.
Strict material vorbind in acest caz, pana in acest moment toti functionarii publici au mimat privatizarea CFR Marfa pe bani publici, risipind banii contribuabililor, fara ca legea sa traga la raspundere in vreun fel pe cei responsabili. Iar romanii au platit in mod nejustificat niste nulitati ticaloase angajate la stat care au oferit doar circ televizat, desi acesta nu este prevazut in fisa postului.
Ar trebui interzise prin lege aparitiile televizate ale politicienilor pentru polemici publice si sa fie permisa numai polemica scrisa pe bloguri personale sau in cadru strict privat. Macar daca ar exista amenzi uriase pentru minciunile televizate ale politicienilor! Politicienii nu sunt platiti de contribuabili pentru nesfarsite certuri televizate, pentru eterna prosteala televizata, ci pentru a rezolva, de exemplu, problemele si ilegalitatile de pe piata muncii!
4. Autostrazile. Cica s-a desecretizat contractul cu Bechtel. Este o minciuna. Contractul din 2003 nu s-a desecretizat. Conform sursei http://www.dpiis.ro/documente-declasificate-bechtel-85/, pe site-ul Guvernului Romaniei, la sectiunea Departamentul pentru Proiecte de Infrastructură şi Investiții Străine apar urmatoarele:
"Documente declasificate Bechtel
Acord de modificare a contractului de proiectare si construire a autostrazii Brasov-Cluj-Bors aprobat Hotararea Guvernului 224-2006 pentru aprobarea acordului de modificare a contractului de proiectare si construire a autostrazii Brasov-Cluj-Bors, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, partea I, nr. 164 din 21 februarie 2006 - 188 file
Acord de modificare a contractului de proiectare si construire a autostrazii Brasov-Cluj-Bors aprobat Hotararea Guvernului nr. 943/2011 pentru aprobarea celui de-al doilea Acord de modificare a contractului de proiectare si construire a autostrazii Brasov-Cluj-Bors, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, partea I, nr. 694 din 30 septembrie 2011 - 1211 file
Acord de incetare cu privire la contractul de construire a autostrazii Brasov-Cluj-Bors"
Deci, s-au declasificat documente din 2006, 2011 si 2013. Aceste documente au declasificate ieri, 30.Iulie.2013. Nu au o mare relevanta, in conditiile in care contractul initial, semnat in 2003 in timpul guvernarii PSD (Prim Ministru Adrian Nastase), ramane in continuare secret.
In schimb, relevanta este o declaratie data de Anca Boagiu (sursa: http://www.ziare.com/bechtel/autostrada-transilvania/contractul-cu-bechtel-desecretizat-anca-boagiu-ii-cere-lui-sova-contractul-semnat-de-nastase-1248937):
"Cetatenii Romaniei au dreptul sa stie: familia Sova, mama si fiul, a gestionat contractele Bechtel cu mult interes. Fiul Dan Sova, prin firma sa, a reprezentat o parte contractuala, mama Sova si partenerii sai au reprezentat cealalta parte contractuala. Iata unde sunt banii dumneavoastra!"
Daca am inteles eu bine, o parte a familiei Sova reprezenta statul roman, iar cealalta parte a familiei Sova reprezenta firma Bechtel? Iar acum Dan Sova decide ce se desecretizeaza si ce nu din afacerea Bechtel? Nu exista un conflict de interese in acest caz?
Este oare legala secretizarea excesiva a ticalosiilor facute pe bani publici? Legat de secretizarea excesiva a ticalosiilor facute pe bani publici, as vrea sa citez din Biblie urmatoarele (sursa: http://biblia.resursecrestine.ro/ioan/3#verset-19):
[Ioan 3.19., 3.20., 3.21.]
"Şi judecata aceasta stă în faptul că, odată venită Lumina în lume, oamenii au iubit mai mult întunericul decât lumina, pentru că faptele lor erau rele.
Căci oricine face răul urăşte lumina şi nu vine la lumină, ca să nu i se vădească faptele.
Dar cine lucrează după adevăr vine la lumină, pentru ca să i se arate faptele, fiindcă sunt făcute în Dumnezeu.”
5. Este foarte util acest citat pentru ca se stie ca romanii sunt niste oameni deosebit de religiosi, iar guvernele postdecembriste sunt pline de oameni "piosi" si "cinstiti", care doneaza Bisericii Ortodoxe Romane cu generozitate... banii contribuabililor. De exemplu, pentru constructia Catedralei Mantuirii Neamului statul a donat (alocat) din... banii contribuabililor 10 milioane de lei in 2011 (sursa: http://www.hotnews.ro/stiri-esential-8288397-guvernul-alocat-10-milioane-lei-pentru-catedrala-mantuirii-neamului.htm); iar in 2012 statul a donat (alocat) din... banii contribuabililor circa 8,4 milioane de euro (sursa http://www.ziare.com/social/biserica/bor-vrea-donatii-de-la-guvern-pentru-catedrala-mantuirii-neamului-1225476)!!!
Gurile rele spun ca la Catedrala Mantuirii Neamului vor putea fi sfiintite chiar si masinile de spalat, televizoarele si linguritele; pentru calorifere si interfoane inca nu s-au stabilit procedurile si tarifele, dar se lucreaza...
Pe langa faptul ca alocarea de fonduri pentru constructia acestei catedrale incalca Articolul 9 alineat (1) si (2) si Articolul 10 alineat (5) din Legea 489/ 2006, se poate imagina o inginerie financiara foarte simpla (de nivelul analfabetilor care stiu sa numere bani sau al celor care iau bacul platind spaga pentru acordarea dreptului de a copia) intre ordonatorul de credite si reprezentantul BOR care primeste banii: "Eu aprob o suma pentru voi, comisionul meu este x% din ea". Adica banii contribuabililor sunt impartiti intre reprezentantul BOR si ordonatorul de credite. Dupa care BOR lucreaza cu firma care ii convine, iar reprezentantul BOR care tine banii plateste cat nu face pentru ca o parte din cat nu face ii este returnata in chip de comision.
Si viata merge inainte, banii publici se duc si nu se mai intorc iar "criza" financiara si morala raman.
miercuri, 31 iulie 2013
marți, 30 iulie 2013
Spitalele romanesti - lagare ale suferintei
In momentul de fata, atunci cand cineva are o problema de sanatate in Romania, cel mai bine este sa spere ca boala trece de la sine. Pentru ca daca afectiunea este mai grava si pacientul necesita spitalizare, atunci riscurile sunt uriase.
Un cetatean a fost operat de anevrism cerebral la Spitalul Clinic Județean de Urgență Timișoara. Operatia a reusit, dar pacientul a murit apoi din cauza unei infectii contractate in spital, care a dus la boala diareica acuta.
Cu aceasta ocazie s-a aflat ca la spitalul respectiv s-au raportat peste 200 de cazuri de infectii intraspitalicesti cu bacteria Clostridium Difficile, doua persoane murind din aceasta cauza!!!
Ma intreb cata indiferenta poate exista intre "salvatorii de vieti" daca ne confruntam cu o astfel de situatie odioasa si sinistra. Mai ales ca au mai existat cazuri de decese absurde ale pacientilor, dintre care citez cateva de pe sursele returnate pe internet:
1. Conform sursei http://www.ziare.com/stiri/spitale/tatal-copilului-mort-dupa-o-operatie-de-polipi-la-sibiu-medicii-ascund-responsabilitatea-1242403,
"Tatal copilului mort la Spitalul Judetean Sibiu in urma unei operatii de polipi afirma, dupa prezentarea primelor rezultate ale anchetei interne facute in unitate, ca "se doreste sa se ascunda iresponsabilitatea medicului curant" si acuza ca baietelul nu a fost supravegheat dupa operatie."
2. Conform sursei http://www.ziare.com/social/spital/copilul-adus-la-spital-pentru-o-rana-la-picior-a-murit-din-cauza-unei-pneumonii-1035734,
"Baietelul de opt ani, care a fost internat cu o rana la picior in Spitalul Oltenita a murit in urma unei bronhopneumonii, potrivit rezultatelor necropsiei."
3. Conform sursei http://www.ziare.com/social/spital/cazul-copilului-de-la-slatina-o-tragedie-tot-mai-repetabila-1019044,
"Cazul cutremurator al copilului care a murit in urma unei fracturi tratate necorespunzator la spitalul din Slatina este o tragica mostra pentru cele mai grave tare ale sistemului sanitar romanesc: lipsa materialelor din spitale, calitate slaba, morala si/sau profesionala, daca nu chiar dezumanizarea multor purtatori de halate albe, coruptia multor manageri de spitale si lipsa unor protocoale terapeutice precis reglementate."
Nu se mai poate vorbi de cazuri izolate. Periodic apar stiri despre astfel de situatii, care probabil ca s-au banalizat si nici nu mai impresioneaza pe nimeni.
In aceste conditii se poate spune ca actul medical in Romania are o calitate foarte scazuta. Multe spitale sunt lagare ale suferintei, cu perspectiva de transformare in lagare ale mortii. Nimic surprinzator intr-o Romanie nazista, guvernata de un stat mafiot totalitar, dominat de doua interese: furtul banilor publici si exterminarea cetatenilor. De altfel, se cunoaste infractionalitatea in masa a medicilor si farmacistilor in domeniul fraudelor cu retete fictive, decontate din bani publici.
Perspectivele medicale romanesti sunt sumbre, la fel ca orice domeniu de activitate din tara noastra. Anul acesta la medicina au fost 10 candidati pe un loc. Explicatia: toti candidatii vor sa fuga din Romania dupa absolvire!!! Pe vremea lui Ceasca nu era nici pe departe atata disperare si dorinta de a fugi din tara.
In aceste conditii, la un moment dat Romania va ramane pe mana analfabetilor cu diploma de bacalaureat, specialisti doar in hotia banilor publici! Sau poate ca momentul a sosit deja.
Un cetatean a fost operat de anevrism cerebral la Spitalul Clinic Județean de Urgență Timișoara. Operatia a reusit, dar pacientul a murit apoi din cauza unei infectii contractate in spital, care a dus la boala diareica acuta.
Cu aceasta ocazie s-a aflat ca la spitalul respectiv s-au raportat peste 200 de cazuri de infectii intraspitalicesti cu bacteria Clostridium Difficile, doua persoane murind din aceasta cauza!!!
Ma intreb cata indiferenta poate exista intre "salvatorii de vieti" daca ne confruntam cu o astfel de situatie odioasa si sinistra. Mai ales ca au mai existat cazuri de decese absurde ale pacientilor, dintre care citez cateva de pe sursele returnate pe internet:
1. Conform sursei http://www.ziare.com/stiri/spitale/tatal-copilului-mort-dupa-o-operatie-de-polipi-la-sibiu-medicii-ascund-responsabilitatea-1242403,
"Tatal copilului mort la Spitalul Judetean Sibiu in urma unei operatii de polipi afirma, dupa prezentarea primelor rezultate ale anchetei interne facute in unitate, ca "se doreste sa se ascunda iresponsabilitatea medicului curant" si acuza ca baietelul nu a fost supravegheat dupa operatie."
2. Conform sursei http://www.ziare.com/social/spital/copilul-adus-la-spital-pentru-o-rana-la-picior-a-murit-din-cauza-unei-pneumonii-1035734,
"Baietelul de opt ani, care a fost internat cu o rana la picior in Spitalul Oltenita a murit in urma unei bronhopneumonii, potrivit rezultatelor necropsiei."
3. Conform sursei http://www.ziare.com/social/spital/cazul-copilului-de-la-slatina-o-tragedie-tot-mai-repetabila-1019044,
"Cazul cutremurator al copilului care a murit in urma unei fracturi tratate necorespunzator la spitalul din Slatina este o tragica mostra pentru cele mai grave tare ale sistemului sanitar romanesc: lipsa materialelor din spitale, calitate slaba, morala si/sau profesionala, daca nu chiar dezumanizarea multor purtatori de halate albe, coruptia multor manageri de spitale si lipsa unor protocoale terapeutice precis reglementate."
Nu se mai poate vorbi de cazuri izolate. Periodic apar stiri despre astfel de situatii, care probabil ca s-au banalizat si nici nu mai impresioneaza pe nimeni.
In aceste conditii se poate spune ca actul medical in Romania are o calitate foarte scazuta. Multe spitale sunt lagare ale suferintei, cu perspectiva de transformare in lagare ale mortii. Nimic surprinzator intr-o Romanie nazista, guvernata de un stat mafiot totalitar, dominat de doua interese: furtul banilor publici si exterminarea cetatenilor. De altfel, se cunoaste infractionalitatea in masa a medicilor si farmacistilor in domeniul fraudelor cu retete fictive, decontate din bani publici.
Perspectivele medicale romanesti sunt sumbre, la fel ca orice domeniu de activitate din tara noastra. Anul acesta la medicina au fost 10 candidati pe un loc. Explicatia: toti candidatii vor sa fuga din Romania dupa absolvire!!! Pe vremea lui Ceasca nu era nici pe departe atata disperare si dorinta de a fugi din tara.
In aceste conditii, la un moment dat Romania va ramane pe mana analfabetilor cu diploma de bacalaureat, specialisti doar in hotia banilor publici! Sau poate ca momentul a sosit deja.
luni, 29 iulie 2013
S-a diversificat contrabanda cu tigari in Piata Rahova
In putinul timp liber dintre mersul la BIAS 2013 si vizitarea ceramicii de Cucuteni mi-am facut timp sa merg si pe la Piata Rahova.
M-a "frapat" de la inceput abundenta de vanzatori de tigari de contrabanda, care pe langa sortimentele clasice de Doina si Viceroy au inceput sa comercializeze in plus Pall Mall si Marlboro. Contrabanda cu tigari nu numai ca nu a scazut, ci chiar s-a amplificat. Or fi sefii ai mari din Politie in concediu...
Cred ca am fata de fumator, pentru ca atunci cand am trecut pe langa ei au inceput sa-si strige mai tare oferta si sa-mi bage pachetele de tigari sub ochi, de parca nici nu vedeam bine, nici nu auzeam bine.
Mi-aduc aminte ca si pe vremea lui Ceasca se facea contrabanda cu tigari la vedere, in plina strada. Se vindeau in special tigari DS si BT, fara ca fosta Militie sau asa zis temuta Securitate sa intervina.
Se pare ca acesti contrabandisti sunt foarte ingeniosi in forma extrem de continuata, din vremuri imemoriale (de cand s-a inventat tigara...) si au capatat proprietati paranormale, in sensul ca stiu sa se faca vazuti si auziti numai de catre cei interesati, in acelasi timp ramanand invizibili in plina strada pentru "oamenii legii"!!! Formidabil!!!
M-a "frapat" de la inceput abundenta de vanzatori de tigari de contrabanda, care pe langa sortimentele clasice de Doina si Viceroy au inceput sa comercializeze in plus Pall Mall si Marlboro. Contrabanda cu tigari nu numai ca nu a scazut, ci chiar s-a amplificat. Or fi sefii ai mari din Politie in concediu...
Cred ca am fata de fumator, pentru ca atunci cand am trecut pe langa ei au inceput sa-si strige mai tare oferta si sa-mi bage pachetele de tigari sub ochi, de parca nici nu vedeam bine, nici nu auzeam bine.
Mi-aduc aminte ca si pe vremea lui Ceasca se facea contrabanda cu tigari la vedere, in plina strada. Se vindeau in special tigari DS si BT, fara ca fosta Militie sau asa zis temuta Securitate sa intervina.
Se pare ca acesti contrabandisti sunt foarte ingeniosi in forma extrem de continuata, din vremuri imemoriale (de cand s-a inventat tigara...) si au capatat proprietati paranormale, in sensul ca stiu sa se faca vazuti si auziti numai de catre cei interesati, in acelasi timp ramanand invizibili in plina strada pentru "oamenii legii"!!! Formidabil!!!
Mihai Stoica si Regulamentul Disciplinar FRF
Am scris despre comportamentul antisocial al managerului Stelei, Mihai Stoica. Am descoperit cu acea ocazie ca acesta nu este la prima abatere.
Am primit un comentariu in care, pe scurt, se descriau niste sanctiuni prevazute in Regulamentul Disciplinar FRF pentru faptele lui Mihai Stoica.
Cum nu era mentionata o sursa, am cautat pe internet si am gasit acest Regulament Disciplinar FRF pe sursa http://www.frf.ro/sites/default/files/REG.%20DISCIPLINAR%202011%20TIPAR.pdf.
Nu mi-e clar daca acest regulament se aplica numai la meciurile organizate sub egida FRF sau poate sanctiona violenta fizica si de limbaj de la orice competitie la care este prezenta o echipa romaneasca, dar, intr-adevar sunt prevazute cele deja mentionate in comentariu, referitoare la sanctionarea limbajului jignitor:
"Articolul 52 - Comportarea jignitoare, calomnioasă și declarații care afectează imaginea fotbalului
(1) Fapta unei persoane care prin orice mijloace, cum ar fi gesturi sau cuvinte jignitoare, aduce atingere onoarei, reputaţiei, demnităţii sau imaginii publice a unei persoane, se sancţionează astfel:
...
b) dacă autorul este un oficial, cu măsura suspendării de la 2 la 6 luni."
In plus, am mai gasit:
"(2) Dacă fapta arătată la alin. 1 a fost săvârşită prin intermediul mass-media, sancţiunile vor fi următoarele:
...
b) dacă autorul este oficial al unui club sau asimilat acestuia (finanţator, sponsor, alţii asemenea), el va fi sancţionat cu interzicerea oricărei activităţi legate de fotbal de la 6 la 12 luni la prima abatere; la fiecare abatere următoare, sancțiunea aplicată oficialului va fi stabilită prin dublarea sancțiunii aplicate anterior, iar clubul de care aparţine această persoană va fi sancţionat cu scăderea a 3 puncte din cele obţinute în campionatul în care participă echipa de categorie superioară.
...
(4) În cazul sancţionării oficialilor conform prevederilor alin. 2, lit. b, al prezentului articol, penalitatea aplicată este de 200.000 de lei la prima abatere; la fiecare abatere următoare, sancțiunea aplicată oficialului se va stabili prin dublarea sancțiunii aplicate anterior."
Am gasit, in plus, un articol care sanctioneaza conportamentul violent:
"Articolul 57 - Loviri sau alte violențe. Încăierarea
(1) Fapta unei persoane, alta decât jucătorul, de a lovi sau a comite alte violențe care produc vătămarea unei alte persoane se sancționează cu suspendare de la 6 la 12 luni."
Fara legatura cu cazul Mihai Stoica, am gasit si sanctiuni pentru cazul in care o persoana ofera stimulente unei echipe pentru ca aceasta sa-si apere sansele corect:
"Articolul 60 – Corupţia/ Pariurile sportive/ Integritatea competițiilor
(9) Fapta unei persoane definită de art. 4.1 lit. a) - g) din prezentul regulament, de a promite, oferi sau acorda sume de bani unui jucător, antrenor, oficial al unui club sau unei alte persoane, în scopul de a stimula echipa clubului respectiv să-și apere corect șansele într-un joc de fotbal, se sancționează cu suspendare de 2 ani și penalitate sportivă de 1.000.000 de lei. În caz de recidivă, sancțiunea aplicată anterior va fi întotdeauna dublată."
Nu stiu daca FRF ar trebui sa deschida propria ancheta in cazul lui Mihai Stoica, dar un punct de vedere al federatiei cred ca ar fi binevenit.
Am primit un comentariu in care, pe scurt, se descriau niste sanctiuni prevazute in Regulamentul Disciplinar FRF pentru faptele lui Mihai Stoica.
Cum nu era mentionata o sursa, am cautat pe internet si am gasit acest Regulament Disciplinar FRF pe sursa http://www.frf.ro/sites/default/files/REG.%20DISCIPLINAR%202011%20TIPAR.pdf.
Nu mi-e clar daca acest regulament se aplica numai la meciurile organizate sub egida FRF sau poate sanctiona violenta fizica si de limbaj de la orice competitie la care este prezenta o echipa romaneasca, dar, intr-adevar sunt prevazute cele deja mentionate in comentariu, referitoare la sanctionarea limbajului jignitor:
"Articolul 52 - Comportarea jignitoare, calomnioasă și declarații care afectează imaginea fotbalului
(1) Fapta unei persoane care prin orice mijloace, cum ar fi gesturi sau cuvinte jignitoare, aduce atingere onoarei, reputaţiei, demnităţii sau imaginii publice a unei persoane, se sancţionează astfel:
...
b) dacă autorul este un oficial, cu măsura suspendării de la 2 la 6 luni."
In plus, am mai gasit:
"(2) Dacă fapta arătată la alin. 1 a fost săvârşită prin intermediul mass-media, sancţiunile vor fi următoarele:
...
b) dacă autorul este oficial al unui club sau asimilat acestuia (finanţator, sponsor, alţii asemenea), el va fi sancţionat cu interzicerea oricărei activităţi legate de fotbal de la 6 la 12 luni la prima abatere; la fiecare abatere următoare, sancțiunea aplicată oficialului va fi stabilită prin dublarea sancțiunii aplicate anterior, iar clubul de care aparţine această persoană va fi sancţionat cu scăderea a 3 puncte din cele obţinute în campionatul în care participă echipa de categorie superioară.
...
(4) În cazul sancţionării oficialilor conform prevederilor alin. 2, lit. b, al prezentului articol, penalitatea aplicată este de 200.000 de lei la prima abatere; la fiecare abatere următoare, sancțiunea aplicată oficialului se va stabili prin dublarea sancțiunii aplicate anterior."
Am gasit, in plus, un articol care sanctioneaza conportamentul violent:
"Articolul 57 - Loviri sau alte violențe. Încăierarea
(1) Fapta unei persoane, alta decât jucătorul, de a lovi sau a comite alte violențe care produc vătămarea unei alte persoane se sancționează cu suspendare de la 6 la 12 luni."
Fara legatura cu cazul Mihai Stoica, am gasit si sanctiuni pentru cazul in care o persoana ofera stimulente unei echipe pentru ca aceasta sa-si apere sansele corect:
"Articolul 60 – Corupţia/ Pariurile sportive/ Integritatea competițiilor
(9) Fapta unei persoane definită de art. 4.1 lit. a) - g) din prezentul regulament, de a promite, oferi sau acorda sume de bani unui jucător, antrenor, oficial al unui club sau unei alte persoane, în scopul de a stimula echipa clubului respectiv să-și apere corect șansele într-un joc de fotbal, se sancționează cu suspendare de 2 ani și penalitate sportivă de 1.000.000 de lei. În caz de recidivă, sancțiunea aplicată anterior va fi întotdeauna dublată."
Nu stiu daca FRF ar trebui sa deschida propria ancheta in cazul lui Mihai Stoica, dar un punct de vedere al federatiei cred ca ar fi binevenit.
sâmbătă, 27 iulie 2013
Este surprinzator ca lumea il regreta pe Ceasca?
De multe ori in sondajele de opinie rezulta ca lumea a ajuns sa-l regrete pe Ceasca si vechiul regim.
Aceste sondaje au provocat diverse reactii, dintre care unele de nemultumire extrema ca este posibil asa ceva. Totusi, nu este nimic extraordinar in asta.
Din 4 in 4 ani, electoratul voteaza cand cu "mafia lui Nastase", cand cu "mafia lui Boc", cand cu cei "15.000 de specialisti", cand cu "ai lui Cacarau". Toti acestia s-au intrecut in promisiuni de bine in timpul campaniilor electorale, dupa care si-au batut joc de romani si de Romania.
Atunci cand a cazut comunismul s-au infierat tot felul de situatii, unele reale, altele inventate. Oricum, lumea a crezut atunci ca va veni ceva mai bun decat a fost.
Nimeni nu si-a imaginat atunci ca statul roman postdecembrist va deveni centrul crimei organizate si ca mafia de stat va surclasa net mafia privata. Nimeni nu si-a imaginat ca in 20 de ani economia Romaniei va fi distrusa fara ca Romania sa treaca printr-un razboi si ca milioane de locuri de munca vor fi exterminate, iar majoritatea romanilor se vor zbate in lipsuri si in saracie. Nimeni nu si-a imaginat coruptia generalizata care va veni si dorinta autoritatilor de a-si bate joc de banii publici sub orice forma posibila.
Acestea sunt crime extrem de grave ale acestui asa zis capitalism postdecembrist, pe care nicio institutie nu le ancheteaza si pentru care inca nu raspunde nimeni.
Dar, asa cum PDL si USL s-au erodat atunci cand au fost la putere, prin politica antiromaneasca si aberatiile pe care le-au aplicat propriilor cetateni, tot asa, regimul insusi, avand astfel de exponenti, s-a erodat in ochii multor cetateni, care au ajuns in urma realitatilor actuale sa-l regrete pe Ceasca.
Singura modalitate prin care regimul actual s-ar fi putut dovedi superior vechiului regim era ca Romania sa ajunga mai sus decat pe vremea lui Ceasca. Ceasca a fost mitraliat intr-un moment in care in tara erau lipsuri, dar Romania nu mai avea datorii. Acum, pe langa lipsuri, mult mai mari decat atunci, Romania are datorii de zeci de miliarde de euro, bani efectiv furati de catre functionarii statului, pentru ca investitii in economie nu s-au facut.
Dimpotriva, toate guvernele post decembriste au trait de pe urma privatizarii asa zisului morman de fiare vechi, in frunte cu... petrolul romanesc (probabil foarte bogat in vitamina C), compania de stat de telecomunicatii, industria auto, siderurgia romaneasca si asa mai departe!!! Daca din vechea mostenire "dezastruoasa" lasata de vechiul regim statul a castigat miliarde de euro, actuala mostenire inseamna exact praf si pulbere.
Astfel de situatii au condus la autoerodarea regimului actual. Este foarte posibil ca pentru majoritatea populatiei credibilitatea in actuala clasa politica sa fie 0 (zero). Desigur, revenirea la vechiul regim este imposibila, mult mai probabila fiind revenirea la monarhie, multi oportunisti asteptand o ocazie favorabila pentru a se face acest sinistru pas inapoi.
Oare ce inseamna o societate echitabila in gandirea romanilor? Se gandeste cineva la asa ceva? Care sunt principiile si directiile pe care trebuie sa mearga tara pentru a fi schimbata in bine?
Pana vor veni raspunsurile, trebuie mentionata schimbarea radicala a electoratului: de la 70-80% votanti pro USL, in acest moment "Peste două treimi (69%) din români nu au încredere în Guvern, în timp ce pentru Parlament nivelul de neîncredere este de 75%, potrivit unui sondaj Eurobarometru realizat în luna mai şi dat publicităţii marţi [23.iulie.2013]." (sursa http://www.mediafax.ro/social/sondaj-peste-doua-treimi-din-romani-nu-au-incredere-in-guvern-11145150).
Oare nu ar trebui ca Guvernul si Parlamentul sa se autosuspende?
Aceste sondaje au provocat diverse reactii, dintre care unele de nemultumire extrema ca este posibil asa ceva. Totusi, nu este nimic extraordinar in asta.
Din 4 in 4 ani, electoratul voteaza cand cu "mafia lui Nastase", cand cu "mafia lui Boc", cand cu cei "15.000 de specialisti", cand cu "ai lui Cacarau". Toti acestia s-au intrecut in promisiuni de bine in timpul campaniilor electorale, dupa care si-au batut joc de romani si de Romania.
Atunci cand a cazut comunismul s-au infierat tot felul de situatii, unele reale, altele inventate. Oricum, lumea a crezut atunci ca va veni ceva mai bun decat a fost.
Nimeni nu si-a imaginat atunci ca statul roman postdecembrist va deveni centrul crimei organizate si ca mafia de stat va surclasa net mafia privata. Nimeni nu si-a imaginat ca in 20 de ani economia Romaniei va fi distrusa fara ca Romania sa treaca printr-un razboi si ca milioane de locuri de munca vor fi exterminate, iar majoritatea romanilor se vor zbate in lipsuri si in saracie. Nimeni nu si-a imaginat coruptia generalizata care va veni si dorinta autoritatilor de a-si bate joc de banii publici sub orice forma posibila.
Acestea sunt crime extrem de grave ale acestui asa zis capitalism postdecembrist, pe care nicio institutie nu le ancheteaza si pentru care inca nu raspunde nimeni.
Dar, asa cum PDL si USL s-au erodat atunci cand au fost la putere, prin politica antiromaneasca si aberatiile pe care le-au aplicat propriilor cetateni, tot asa, regimul insusi, avand astfel de exponenti, s-a erodat in ochii multor cetateni, care au ajuns in urma realitatilor actuale sa-l regrete pe Ceasca.
Singura modalitate prin care regimul actual s-ar fi putut dovedi superior vechiului regim era ca Romania sa ajunga mai sus decat pe vremea lui Ceasca. Ceasca a fost mitraliat intr-un moment in care in tara erau lipsuri, dar Romania nu mai avea datorii. Acum, pe langa lipsuri, mult mai mari decat atunci, Romania are datorii de zeci de miliarde de euro, bani efectiv furati de catre functionarii statului, pentru ca investitii in economie nu s-au facut.
Dimpotriva, toate guvernele post decembriste au trait de pe urma privatizarii asa zisului morman de fiare vechi, in frunte cu... petrolul romanesc (probabil foarte bogat in vitamina C), compania de stat de telecomunicatii, industria auto, siderurgia romaneasca si asa mai departe!!! Daca din vechea mostenire "dezastruoasa" lasata de vechiul regim statul a castigat miliarde de euro, actuala mostenire inseamna exact praf si pulbere.
Astfel de situatii au condus la autoerodarea regimului actual. Este foarte posibil ca pentru majoritatea populatiei credibilitatea in actuala clasa politica sa fie 0 (zero). Desigur, revenirea la vechiul regim este imposibila, mult mai probabila fiind revenirea la monarhie, multi oportunisti asteptand o ocazie favorabila pentru a se face acest sinistru pas inapoi.
Oare ce inseamna o societate echitabila in gandirea romanilor? Se gandeste cineva la asa ceva? Care sunt principiile si directiile pe care trebuie sa mearga tara pentru a fi schimbata in bine?
Pana vor veni raspunsurile, trebuie mentionata schimbarea radicala a electoratului: de la 70-80% votanti pro USL, in acest moment "Peste două treimi (69%) din români nu au încredere în Guvern, în timp ce pentru Parlament nivelul de neîncredere este de 75%, potrivit unui sondaj Eurobarometru realizat în luna mai şi dat publicităţii marţi [23.iulie.2013]." (sursa http://www.mediafax.ro/social/sondaj-peste-doua-treimi-din-romani-nu-au-incredere-in-guvern-11145150).
Oare nu ar trebui ca Guvernul si Parlamentul sa se autosuspende?
vineri, 26 iulie 2013
Romania primitiva: sfintirea... masinilor
Biserica Ortodoxa Romana a conferit noi valente si a adaugat noi dimensiuni ridicolului, odata cu introducerea slujbelor de sfintire a masinilor!
O buna parte a romanilor traiesc dominati de superstitii tembele si primitivism. Astfel ca era pacat (un mare pacat!) ca sarlatanii cu patrafir si falsa carisma sa nu profite - evident, contra cost - de naivitatea acestora.
Curios cum popii care apartin de cultele recunoscute de stat, platiti deja de stat, incaseaza si alte sume consistente, traind intr-o ambiguitate materiala "public-privata", desi ar trebui sa se preocupe numai de latura spirituala a existentei! Este si aceasta o alta latura a ridicolului si falsitatii lumii in care traim.
Ca o culme a "spiritualitatii", tarifele nu sunt fixe si pot ajunge la cateva sute de lei (!!!) pentru o slujba de circa 10 minute (!!!); cum nu am de-a face cu cultele religioase, aproape ca nu am de unde sa stiu daca popii au case de marcat si elibereaza chitante fiscale sau si in acest domeniu se practica evaziunea fiscala totala, "binecuvantata" de statul mafiot.
Oare si "Superman" de Stefanesti, cetateanul care s-a pus cu Bentley-ul in fata trenului, avea masina sfintita? Chiar si asa, mai bine ar fi respectat regulile de circulatie sau macar legile fizicii, care spun ca orice "polemica" masina-tren se termina intotdeauna in favoarea trenului.
Asa ca mare atentie proprietari de masini "sfintite"! Cred ca un pic de pragmatism si realism sunt de preferat atat primitivismului cat si teribilismului.
O buna parte a romanilor traiesc dominati de superstitii tembele si primitivism. Astfel ca era pacat (un mare pacat!) ca sarlatanii cu patrafir si falsa carisma sa nu profite - evident, contra cost - de naivitatea acestora.
Curios cum popii care apartin de cultele recunoscute de stat, platiti deja de stat, incaseaza si alte sume consistente, traind intr-o ambiguitate materiala "public-privata", desi ar trebui sa se preocupe numai de latura spirituala a existentei! Este si aceasta o alta latura a ridicolului si falsitatii lumii in care traim.
Ca o culme a "spiritualitatii", tarifele nu sunt fixe si pot ajunge la cateva sute de lei (!!!) pentru o slujba de circa 10 minute (!!!); cum nu am de-a face cu cultele religioase, aproape ca nu am de unde sa stiu daca popii au case de marcat si elibereaza chitante fiscale sau si in acest domeniu se practica evaziunea fiscala totala, "binecuvantata" de statul mafiot.
Oare si "Superman" de Stefanesti, cetateanul care s-a pus cu Bentley-ul in fata trenului, avea masina sfintita? Chiar si asa, mai bine ar fi respectat regulile de circulatie sau macar legile fizicii, care spun ca orice "polemica" masina-tren se termina intotdeauna in favoarea trenului.
Asa ca mare atentie proprietari de masini "sfintite"! Cred ca un pic de pragmatism si realism sunt de preferat atat primitivismului cat si teribilismului.
joi, 25 iulie 2013
Libertatea presei si sportivitatea
Libertatea presei poate fi suprimata pentru circa 400 de dolari. Se poate spune ca acest fapt merge la pachet si cu sportivitatea.
O dovedeste ultimul caz de golanie crasa si huliganism, autori fiind Mihai Stoica, managerul Stelei, impreuna cu Iulian Ioniţă, un bodyguard.
Acest caz ilustreaza foarte bine mentalitatea nultitatilor cu bani din Romania, obisnuiti sa se stearga undeva cu textele de lege si sa stearga pe jos cu drepturile celor care nu le sunt pe plac.
Nemultumit de unele stiri despre Steaua aparute in publicatiile sau la posturile TV ale trustului MediaPro, Mihai Stoica a instituit cu de la sine putere cenzura la antrenamentul oficial al Stelei inaintea meciului cu Vardar Skopje. Probabil ca in competitiile interne, unde legislatia poate fi si este calcata in picioare de te miri cine, Mihai Stoica poate sa faca "ce vrea muschii lui". Numai ca intr-un meci international desfasurat sub egida UEFA, muschii lui Mihai Stoica si ai bodyguarzilor nu constituie o baza legala.
Regulamentul oficial al UEFA prevede ca minim 15 minute din antrenamentul oficial al clubului sunt deschise presei. Dar asta nu a contat pentru Mihai Stoica, acesta facand si aplicand propriile legi. Legile "Mihai Stoica", s-au aplicat astfel (conform sursei http://www.monitorulbt.ro/Stiri/Sport/2013-07-24/Mihai+Stoica,+amendat+pentru+huliganism.html):
"Luni după-amiază, la Skopje, reporterii ProSport şi ProTV au fost agresaţi de bodyguarzii care însoţesc lotul Stelei şi de managerul Mihai Stoica, la antrenamentul oficial al formaţiei antrenate de Laurenţiu Reghecampf, înainte de returul cu Vardar din Liga Campionilor. Stoica şi unul dintre agenţi i-au smuls din mâini telefonul mobil jurnalistei ProTV Alexandra Tănăsescu şi au şters imagini de pe acesta. Stoica le-a cerut jurnaliştilor să părăsească arena şi a proferat injurii la adresa lor.
Alexandra Tănăsescu a primit îngrijiri medicale la spital şi i-a fost eliberat un certificat medico-legal."
Pentru aplicarea propriilor legi, Mihai Stoica foloseste propriul limbaj licentios, obscen si injurios autolegalizat, din care citez doar atat (conform sursei http://www.mediafax.ro/sport/reporteri-prosport-si-protv-agresati-de-bodyguarzii-stelei-si-injurati-de-mihai-stoica-la-skopje-video-11140636):
"Mihai Stoica: Băi, ieşi afară! Nu mă fă să dau în tine!!! Ieşi afară!!!
Viorel Molan: Păi, n-ai cum să dai în mine...
Mihai Stoica: E, p... n-am cum să dau în tine!
Mihai Stoica: Du-te, mă, în p mea! Hai, mişcă-te!
Mihai Stoica sau un bodyguard: Ce p vrei, mă?
Viorel Molan: Eu ţi-am vorbit frumos...
Mihai Stoica sau un bodyguard: Ieşi, băga-mi-aş p
Mihai Stoica: Te bag în seamă, vorbesc frumos cu tine...
Bodyguard către Alexandra: Hai, prinţesa mea, mişcă-te şi tu!"
Oare asa ceva, dincolo de trivial, nu inseamna si tratament inumant si degradant?
Limbajul lui Mihai Stoica seamana foarte bine cu cel al "ilustrului" sau patron puscarias, George Becali, din care citez (conform sursei http://www.evz.ro/detalii/stiri/alegeri-parlamentare-2012-gigi-becali-face-muzica-in-campania-electorala-1010538.html):
"Întrebat de un reporter al Antenei 3 în legătură cu o anchetă a ANAF, patronul Stelei răspundea: „Legat de prima parte, îmi sugi p... tu şi Dan Voiculescu, şi toata Antena 1, şi toti muncitorii de acolo, şi tu primul mi-o sugi. Aşa să scrii, da!? Aşa să spui, mânca-mi-aţi p.... Băga-mi-aş p... în toata Antena voastra”. Dialogul a continuat în aceşti termeni mai multe minute, Becali având, invariabil, acelaşi răspuns."
Oare "maretul" crestin-ortodox George Becali a fost mentorul lui Mihai Stoica sau viceversa? Sau au fost colegi la aceeasi "scoala a vietii"? Cata "iubire" de aproapele... Dar, pe langa latura religioasa a problemei se mai poate adauga si o latura sportiva. Asa procedeaza niste oameni din sport? Se mai poate numi sport o afacere condusa de oameni cu astfel de manifestari?
Cert este ca Mihai Stoica a fost condus la o sectie de politie din Macedonia unde si-a recunoscut faptele si a fost amendat cu circa 400 de dolari. Iar UEFA a deschis o precedura disciplinara impotriva Stelei pentru ca sedinta de pregatire nu a fost deschisa presei, dar si pentru ca s-au aruncat petarde in timpul jocului.
Poate nu intamplator, cu astfel de oameni la conducerea clubului, "suporterii" Stelei sunt campioni la infractiuni. Conform sursei http://www.puterea.ro/sport/jandarmerie-suporterii-stelisti-sunt-cei-mai-rai-din-bucuresti-74352.html, in sezonul 2012-2013,
"În topul galeriilor din Capitală, Steaua conduce cu 26 de infracţiuni, fiind urmată de Rapid (23) şi Dinamo (15)."
Dupa cum vedem, nici "suporterii" celorlalte doua echipe importante din Bucuresti nu au nicio legatura cu sportul, ci numai cu incalcarea legii.
In final as mentiona ca, dupa parerea mea, daca o publicatie sau televiziune dezinformeaza sau incalca legea prin difuzarea unor stiri false, atunci acestea pot fi actionate in judecata. Nu se poate spune ca un club de talia Stelei este lipsit de bani si de avocati. Cenzura de orice fel este interzisa chiar si de Constitutia Romaniei (Articolul 30, alineat (2)), si nu poate fi instituita drept represalii pentru publicarea unor materiale incomode, de exemplu despre rezultate incredibile si mafia pariurilor.
Iar tolerarea "suporterilor" care ajung la stadioane sau in jurul lor doar pentru a propaga limbajul tip George Becali sau Mihai Stoica si pentru a provoca incidente violente ar trebui sa trezeasca in oamenii normali dorinta de a nu mai fi parte la astfel de manifestari, care numai sportive nu sunt. Eu, unul, nu am nici placerea si nici interesul de a merge la dispute numite in mod fals sportive, doar pentru a asculta trivialitati, pentru a vedea violenta aberanta sau pentru a vedea meciuri trucate.
O dovedeste ultimul caz de golanie crasa si huliganism, autori fiind Mihai Stoica, managerul Stelei, impreuna cu Iulian Ioniţă, un bodyguard.
Acest caz ilustreaza foarte bine mentalitatea nultitatilor cu bani din Romania, obisnuiti sa se stearga undeva cu textele de lege si sa stearga pe jos cu drepturile celor care nu le sunt pe plac.
Nemultumit de unele stiri despre Steaua aparute in publicatiile sau la posturile TV ale trustului MediaPro, Mihai Stoica a instituit cu de la sine putere cenzura la antrenamentul oficial al Stelei inaintea meciului cu Vardar Skopje. Probabil ca in competitiile interne, unde legislatia poate fi si este calcata in picioare de te miri cine, Mihai Stoica poate sa faca "ce vrea muschii lui". Numai ca intr-un meci international desfasurat sub egida UEFA, muschii lui Mihai Stoica si ai bodyguarzilor nu constituie o baza legala.
Regulamentul oficial al UEFA prevede ca minim 15 minute din antrenamentul oficial al clubului sunt deschise presei. Dar asta nu a contat pentru Mihai Stoica, acesta facand si aplicand propriile legi. Legile "Mihai Stoica", s-au aplicat astfel (conform sursei http://www.monitorulbt.ro/Stiri/Sport/2013-07-24/Mihai+Stoica,+amendat+pentru+huliganism.html):
"Luni după-amiază, la Skopje, reporterii ProSport şi ProTV au fost agresaţi de bodyguarzii care însoţesc lotul Stelei şi de managerul Mihai Stoica, la antrenamentul oficial al formaţiei antrenate de Laurenţiu Reghecampf, înainte de returul cu Vardar din Liga Campionilor. Stoica şi unul dintre agenţi i-au smuls din mâini telefonul mobil jurnalistei ProTV Alexandra Tănăsescu şi au şters imagini de pe acesta. Stoica le-a cerut jurnaliştilor să părăsească arena şi a proferat injurii la adresa lor.
Alexandra Tănăsescu a primit îngrijiri medicale la spital şi i-a fost eliberat un certificat medico-legal."
Pentru aplicarea propriilor legi, Mihai Stoica foloseste propriul limbaj licentios, obscen si injurios autolegalizat, din care citez doar atat (conform sursei http://www.mediafax.ro/sport/reporteri-prosport-si-protv-agresati-de-bodyguarzii-stelei-si-injurati-de-mihai-stoica-la-skopje-video-11140636):
"Mihai Stoica: Băi, ieşi afară! Nu mă fă să dau în tine!!! Ieşi afară!!!
Viorel Molan: Păi, n-ai cum să dai în mine...
Mihai Stoica: E, p... n-am cum să dau în tine!
Mihai Stoica: Du-te, mă, în p mea! Hai, mişcă-te!
Mihai Stoica sau un bodyguard: Ce p vrei, mă?
Viorel Molan: Eu ţi-am vorbit frumos...
Mihai Stoica sau un bodyguard: Ieşi, băga-mi-aş p
Mihai Stoica: Te bag în seamă, vorbesc frumos cu tine...
Bodyguard către Alexandra: Hai, prinţesa mea, mişcă-te şi tu!"
Oare asa ceva, dincolo de trivial, nu inseamna si tratament inumant si degradant?
Limbajul lui Mihai Stoica seamana foarte bine cu cel al "ilustrului" sau patron puscarias, George Becali, din care citez (conform sursei http://www.evz.ro/detalii/stiri/alegeri-parlamentare-2012-gigi-becali-face-muzica-in-campania-electorala-1010538.html):
"Întrebat de un reporter al Antenei 3 în legătură cu o anchetă a ANAF, patronul Stelei răspundea: „Legat de prima parte, îmi sugi p... tu şi Dan Voiculescu, şi toata Antena 1, şi toti muncitorii de acolo, şi tu primul mi-o sugi. Aşa să scrii, da!? Aşa să spui, mânca-mi-aţi p.... Băga-mi-aş p... în toata Antena voastra”. Dialogul a continuat în aceşti termeni mai multe minute, Becali având, invariabil, acelaşi răspuns."
Oare "maretul" crestin-ortodox George Becali a fost mentorul lui Mihai Stoica sau viceversa? Sau au fost colegi la aceeasi "scoala a vietii"? Cata "iubire" de aproapele... Dar, pe langa latura religioasa a problemei se mai poate adauga si o latura sportiva. Asa procedeaza niste oameni din sport? Se mai poate numi sport o afacere condusa de oameni cu astfel de manifestari?
Cert este ca Mihai Stoica a fost condus la o sectie de politie din Macedonia unde si-a recunoscut faptele si a fost amendat cu circa 400 de dolari. Iar UEFA a deschis o precedura disciplinara impotriva Stelei pentru ca sedinta de pregatire nu a fost deschisa presei, dar si pentru ca s-au aruncat petarde in timpul jocului.
Poate nu intamplator, cu astfel de oameni la conducerea clubului, "suporterii" Stelei sunt campioni la infractiuni. Conform sursei http://www.puterea.ro/sport/jandarmerie-suporterii-stelisti-sunt-cei-mai-rai-din-bucuresti-74352.html, in sezonul 2012-2013,
"În topul galeriilor din Capitală, Steaua conduce cu 26 de infracţiuni, fiind urmată de Rapid (23) şi Dinamo (15)."
Dupa cum vedem, nici "suporterii" celorlalte doua echipe importante din Bucuresti nu au nicio legatura cu sportul, ci numai cu incalcarea legii.
In final as mentiona ca, dupa parerea mea, daca o publicatie sau televiziune dezinformeaza sau incalca legea prin difuzarea unor stiri false, atunci acestea pot fi actionate in judecata. Nu se poate spune ca un club de talia Stelei este lipsit de bani si de avocati. Cenzura de orice fel este interzisa chiar si de Constitutia Romaniei (Articolul 30, alineat (2)), si nu poate fi instituita drept represalii pentru publicarea unor materiale incomode, de exemplu despre rezultate incredibile si mafia pariurilor.
Iar tolerarea "suporterilor" care ajung la stadioane sau in jurul lor doar pentru a propaga limbajul tip George Becali sau Mihai Stoica si pentru a provoca incidente violente ar trebui sa trezeasca in oamenii normali dorinta de a nu mai fi parte la astfel de manifestari, care numai sportive nu sunt. Eu, unul, nu am nici placerea si nici interesul de a merge la dispute numite in mod fals sportive, doar pentru a asculta trivialitati, pentru a vedea violenta aberanta sau pentru a vedea meciuri trucate.
miercuri, 24 iulie 2013
Crima organizata din penitenciare si civilizatia secolului 21
1. Un subiect actual este cel despre 14 detinuti din 5 penitenciare care "au indus în eroare anul acesta 78 de persoane folosind metoda 'Accidentul', pretinzându-le sume cuprinse între 2.000 şi 25.000 de lei" (sursa http://www.agerpres.ro/media/index.php/justitie/item/212096-PTB-14-detinuti-de-la-cinci-penitenciare-din-tara-au-indus-in-eroare-zeci-de-persoane-folosind-metoda-Accidentul.html).
Se spune, in mod eronat dupa parerea mea, ca invinuitii (care erau privati de libertate, unii chiar condamnati pe viata), telefonau la intamplare victimelor.
Deja este ciudat ca detinutii aveau telefon mobil; timp liber e clar ca aveau din belsug, credit la telefon nu se stie; la fel de ciudat este ca "din intamplare" erau contactate telefonic persoane in varsta, dar cu posibilitati materiale. S-ar putea verifica imediat din lista de apeluri daca acestea s-au facut la intamplare (de la +000.000 la +999.999) sau s-a mers la pont, fiind contactate preferential persoanele cu situatie materiala buna. Poate face rost vreun jurnalist de aceasta informatie...
Pentru ca este posibil sa fie o retea mult mai complicata, care sa plece de la persoane cu acces la date personale care includ si veniturile declarate la fisc. Nu este poate evident, dar in baza de date a statului exista informatii destul de complete despre situatia materiala (bani castigati si proprietati detinute) a oricarei persoane, iar structurile infractionale au dovedit ca pot accesa orice baza de date.
Oricum, de remarcat ca acest tip de infractiune (metoda 'Accidentul') se practica la scara nationala si a dus la mobilizarea a 500 de politisti (!), care au efectuat perchezitii in 5 penitenciare (la Galati, Iasi, Craiova, Tulcea si Mergineni-Giurgiu), dar si la 42 de adrese din 11 judete (Galati, Braila, Ilfov, Ialomita, Valcea, Buzau, Caras-Severin, Hunedoara, Suceava, Iasi, Calarasi) si din Bucuresti.
Am o curiozitate personala: si condamnatii pe viata urmeaza programe de reeducare pentru a fi redati societatii? In mod cert, cei care participau la programul "Accidentul" nu erau prea interesati de reeducare.
2. Mai putin vizibil in media este subiectul despre o alta infractiune organizata in penitenciar, o capcana pentru persoanele care isi cauta un loc de munca.
Astfel, conform sursei http://www.glasul-hd.ro/14-victime-%C5%9Fi-un-prejudiciu-de-12600-de-lei-Angaj%C4%83ri-fictive-direct-pe-Internet-O-nou%C4%83-metod%C4%83-de-%C3%AEn%C5%9Fel%C4%83ciune-inventat%C4%83-%C3%AEn-pu%C5%9Fc%C4%83rie_17_7368.html,
"Trei persoane, între care doi bărbaţi închişi într-un penitenciar din ţară şi soţia unuia dintre aceştia, au pus „pe picioare” o nouă metodă de înşelăciune cu angajări fictive pe Internet, prin care au reuşit, în perioada octombrie – decembrie 2012, să facă 14 victime, în mai multe localităţi din ţară, între care şi Deva."
"Aşadar, cât au stat după gratii, cei doi bărbaţi au avut acces la Internet şi mult timp liber încât să pună pe picioare o afacere pe cât de profitabilă pe atât de ilegală. Astfel, au căutat certificate de înregistrare ale unei societăţi comerciale prin căutare de imagini pe www.google.com, care returnează, după acest criteriu de căutare, cel puţin 500.000 de rezultate la diverse rezoluţii, dimensiuni, culori sau chiar date ale upload-ării. Folosind imaginea respectivă, deschideau un cont de angajator pe site-urile www.bestjobs.ro sau www.ejobs.ro şi postau un anunţ pentru recrutarea a două categorii de personal: director zonal şi agent de vânzări."
Oare cati angajatori fantoma mai exista pe internet?
3. Traficul de droguri poate fi si el organizat din penitenciar. Conform sursei http://www.opiniatimisoarei.ro/trafic-international-de-droguri-organizat-din-puscarie-un-detinut-de-la-penitenciarul-timisoara-aducea-iarba-din-serbia-printr-o-retea-pe-care-o-conducea-de-dupa-gratii/21/06/2013,
"Un puscarias incarcerat la Penitenciarul Timisoara, Zlatco Costici, a pus pe picioare o filiera, formata din tineri cu varste intre 18 si 20 de ani, toti studenti, care aducea cannabis din Serbia la Timisoara. Din spatele gratiilor, detinutul coordona reteaua de traficanti.
Barbatul a ajuns in puscarie dupa ce a fost condamnat pentru contrabanda cu tigari in celebrul dosar al fostului primar de Pojejena, Omer Radovancovici, supranumit “Printul Clisurii”, care are de executat 5 ani de inchisoare."
4. In Republica Moldova, crima organizata din penitenciar nu opereaza cu maruntisuri. Aici, niste angajati ai Departamentului Institutiilor Penitenciare sunt acuzati de procurori ca au favorizat activitatea unei organizatii criminale, care numara 11 membri si care au fost condamnati la un total de 175 de ani de inchisoare! Conform sursei http://adevarul.ro/moldova/social/patru-angajati-departamentului-penitenciare-acuzati-dosarul-gruparii-criminale-makena-1_51da5f40c7b855ff56150dfb/index.html,
"Dosarul penal a fost declanşat la începutul anului 2010, după ce mai mulţi deţinuţi s-au plâns că ar fi fost şantajaţi prin aplicarea violenţei şi ameninţarea cu moartea de către un grup de condamnaţi ai penitenciarului - membrii organizaţiei criminale „Makena“. Potrivit procurorilor, în anii 1999-2010, Moscalciuc condamnat şi deţinut în diferite penitenciare din ţară a format organizaţia criminală „Makena“, alcătuită din reuniuni de grupări criminale, una dintre care îşi desfăşura activitatea pe teritoriul Penitenciarului Pruncul.
Cu scopul de a crea fonduri băneşti pentru susţinerea organizaţiei în instituţiile penitenciare şi pentru atragerea altor membri din rândurile deţinuţilor, membrii reţelei interlope îi şantajau pe alţi condamnaţi ai penitenciarelor. Ultimii fiind ameninţaţi cu moartea, erau impuşi să achite sume impunătoare de bani. Aceste sume erau extorcate de la apropiaţii persoanelor condamnate care se aflau în libertate, prin diferite scheme criminale create de către membrii organizaţiei criminale „Makena“ şi tolerate de angajaţii DIP, susţin procurorii."
5. De altfel in Republica Moldova pare sa fie o moda a crimei organizate in penitenciare. Conform sursei http://www.amnesty.md/press-releases/26-iunie-s%C4%83-rupem-lan%C5%A3urile-torturii,
"Republica Moldova a pierdut la CEDO, în total, 62 de dosare pe cazuri de tortură şi tratamente inumane sau degradante şi a fost obligată să plătească circa 13 milioane de lei sub formă de despăgubiri. În 15 hotărâri, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a constatat violarea art. 3 CEDO, cu referire la condiţiile proaste de detenţie din penitenciare. 13 dintre acestea se referă la condiţiile de detenţie din Penitenciarul nr. 13. Alte circa 200 de dosare privind alegaţii de tortură şi rele tratamente sunt pe lista de aşteptare la Curtea Europeană."
Este evident ca cu cat exista mai multa saracie, cu atat exista mai multa infractionalitate. Exista retele profesioniste, specializate pe domenii infractionale, care parca au explodat. Dar multe persoane ajung sa comita delicte pentru ca nu au nici macar o sansa la o viata normala, la un loc de munca. Daca vrei sa traiesti trebuie macar sa mananci. Cum mancarea nu e gratis, ori o cumperi cu bani castigati din munca, ori incerci sa o furi, intr-un fel sau altul. Daca dai gres cand furi, atunci esti prins si condamnat. Statul, care nu ia masuri constitutionale pentru a-ti oferi oportunitati de trai decent, iti ofera casa si masa gratis o perioada. Ciclul se poate repeta la nesfarsit.
Viata de zi cu zi arata mai degraba ca exista o politica de stat care prevede existenta unui procent de infractori in societate. Cum ne putem imagina ca o persoana eliberata din penitenciar se poate reintegra in societate, cand societatea ii refuza accesul la resurse?
Pentru o persoana care nu are acces la resurse viata este o jungla si toti cei din jur sunt vazuti ca dusmani. Am aflat de-a lungul timpului de tot felul de omoruri absurde, de victime tratate cu o violenta si o cruzime iesite din comun, care arata ca "civilizatia" ramane o ipocrizie in conditiile in care exista un numar urias si in crestere de persoane excluse social din start.
De altfel conform sursei http://www.editie.ro/articole/social/o-noua-sansa-pentru-persoanele-private-de-libertate.html,
"Potrivit unui sondaj realizat de Administraţia Naţională a Penitenciarelor, rata de recidivă este îngrijorător de mare: se estimează că între 60 şi 80% din totalul populaţiei private de libertate din România revine, mai devreme sau mai târziu, în penitenciare."
"Rata de recidivă a deţinuţilor este foarte mare nu doar în România, ci şi în Europa."
Civilizatia ar trebui sa se aplice incepand cu baza societatii, ar trebui ridicat standardul de viata al celor mai saraci. In Romania, salarizarea mizerabila indeamna multi dintre salariatii care lucreaza, de exemplu, pentru insuficientul salariu minim pe economie sa caute orice oportunitate de furt. Hotia este foarte prezenta in Romania pentru ca statul refuza cetatenilor sai dreptul la viata decenta prin munca cinstita; practic statul pare sa urmareasca transformarea cetatenilor sai in infractori, iar faptul ca multi functionari ai statului sunt certati cu legea este si el relevant.
Civilizatia unei societati nu exista atunci cand doar o mana de miliardari isi masoara "muschii" intre ei, in timp ce manipuleaza restul societatii in asa fel incat sa cuprinda cat mai multi degenerati.
Se spune, in mod eronat dupa parerea mea, ca invinuitii (care erau privati de libertate, unii chiar condamnati pe viata), telefonau la intamplare victimelor.
Deja este ciudat ca detinutii aveau telefon mobil; timp liber e clar ca aveau din belsug, credit la telefon nu se stie; la fel de ciudat este ca "din intamplare" erau contactate telefonic persoane in varsta, dar cu posibilitati materiale. S-ar putea verifica imediat din lista de apeluri daca acestea s-au facut la intamplare (de la +000.000 la +999.999) sau s-a mers la pont, fiind contactate preferential persoanele cu situatie materiala buna. Poate face rost vreun jurnalist de aceasta informatie...
Pentru ca este posibil sa fie o retea mult mai complicata, care sa plece de la persoane cu acces la date personale care includ si veniturile declarate la fisc. Nu este poate evident, dar in baza de date a statului exista informatii destul de complete despre situatia materiala (bani castigati si proprietati detinute) a oricarei persoane, iar structurile infractionale au dovedit ca pot accesa orice baza de date.
Oricum, de remarcat ca acest tip de infractiune (metoda 'Accidentul') se practica la scara nationala si a dus la mobilizarea a 500 de politisti (!), care au efectuat perchezitii in 5 penitenciare (la Galati, Iasi, Craiova, Tulcea si Mergineni-Giurgiu), dar si la 42 de adrese din 11 judete (Galati, Braila, Ilfov, Ialomita, Valcea, Buzau, Caras-Severin, Hunedoara, Suceava, Iasi, Calarasi) si din Bucuresti.
Am o curiozitate personala: si condamnatii pe viata urmeaza programe de reeducare pentru a fi redati societatii? In mod cert, cei care participau la programul "Accidentul" nu erau prea interesati de reeducare.
2. Mai putin vizibil in media este subiectul despre o alta infractiune organizata in penitenciar, o capcana pentru persoanele care isi cauta un loc de munca.
Astfel, conform sursei http://www.glasul-hd.ro/14-victime-%C5%9Fi-un-prejudiciu-de-12600-de-lei-Angaj%C4%83ri-fictive-direct-pe-Internet-O-nou%C4%83-metod%C4%83-de-%C3%AEn%C5%9Fel%C4%83ciune-inventat%C4%83-%C3%AEn-pu%C5%9Fc%C4%83rie_17_7368.html,
"Trei persoane, între care doi bărbaţi închişi într-un penitenciar din ţară şi soţia unuia dintre aceştia, au pus „pe picioare” o nouă metodă de înşelăciune cu angajări fictive pe Internet, prin care au reuşit, în perioada octombrie – decembrie 2012, să facă 14 victime, în mai multe localităţi din ţară, între care şi Deva."
"Aşadar, cât au stat după gratii, cei doi bărbaţi au avut acces la Internet şi mult timp liber încât să pună pe picioare o afacere pe cât de profitabilă pe atât de ilegală. Astfel, au căutat certificate de înregistrare ale unei societăţi comerciale prin căutare de imagini pe www.google.com, care returnează, după acest criteriu de căutare, cel puţin 500.000 de rezultate la diverse rezoluţii, dimensiuni, culori sau chiar date ale upload-ării. Folosind imaginea respectivă, deschideau un cont de angajator pe site-urile www.bestjobs.ro sau www.ejobs.ro şi postau un anunţ pentru recrutarea a două categorii de personal: director zonal şi agent de vânzări."
Oare cati angajatori fantoma mai exista pe internet?
3. Traficul de droguri poate fi si el organizat din penitenciar. Conform sursei http://www.opiniatimisoarei.ro/trafic-international-de-droguri-organizat-din-puscarie-un-detinut-de-la-penitenciarul-timisoara-aducea-iarba-din-serbia-printr-o-retea-pe-care-o-conducea-de-dupa-gratii/21/06/2013,
"Un puscarias incarcerat la Penitenciarul Timisoara, Zlatco Costici, a pus pe picioare o filiera, formata din tineri cu varste intre 18 si 20 de ani, toti studenti, care aducea cannabis din Serbia la Timisoara. Din spatele gratiilor, detinutul coordona reteaua de traficanti.
Barbatul a ajuns in puscarie dupa ce a fost condamnat pentru contrabanda cu tigari in celebrul dosar al fostului primar de Pojejena, Omer Radovancovici, supranumit “Printul Clisurii”, care are de executat 5 ani de inchisoare."
4. In Republica Moldova, crima organizata din penitenciar nu opereaza cu maruntisuri. Aici, niste angajati ai Departamentului Institutiilor Penitenciare sunt acuzati de procurori ca au favorizat activitatea unei organizatii criminale, care numara 11 membri si care au fost condamnati la un total de 175 de ani de inchisoare! Conform sursei http://adevarul.ro/moldova/social/patru-angajati-departamentului-penitenciare-acuzati-dosarul-gruparii-criminale-makena-1_51da5f40c7b855ff56150dfb/index.html,
"Dosarul penal a fost declanşat la începutul anului 2010, după ce mai mulţi deţinuţi s-au plâns că ar fi fost şantajaţi prin aplicarea violenţei şi ameninţarea cu moartea de către un grup de condamnaţi ai penitenciarului - membrii organizaţiei criminale „Makena“. Potrivit procurorilor, în anii 1999-2010, Moscalciuc condamnat şi deţinut în diferite penitenciare din ţară a format organizaţia criminală „Makena“, alcătuită din reuniuni de grupări criminale, una dintre care îşi desfăşura activitatea pe teritoriul Penitenciarului Pruncul.
Cu scopul de a crea fonduri băneşti pentru susţinerea organizaţiei în instituţiile penitenciare şi pentru atragerea altor membri din rândurile deţinuţilor, membrii reţelei interlope îi şantajau pe alţi condamnaţi ai penitenciarelor. Ultimii fiind ameninţaţi cu moartea, erau impuşi să achite sume impunătoare de bani. Aceste sume erau extorcate de la apropiaţii persoanelor condamnate care se aflau în libertate, prin diferite scheme criminale create de către membrii organizaţiei criminale „Makena“ şi tolerate de angajaţii DIP, susţin procurorii."
5. De altfel in Republica Moldova pare sa fie o moda a crimei organizate in penitenciare. Conform sursei http://www.amnesty.md/press-releases/26-iunie-s%C4%83-rupem-lan%C5%A3urile-torturii,
"Republica Moldova a pierdut la CEDO, în total, 62 de dosare pe cazuri de tortură şi tratamente inumane sau degradante şi a fost obligată să plătească circa 13 milioane de lei sub formă de despăgubiri. În 15 hotărâri, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a constatat violarea art. 3 CEDO, cu referire la condiţiile proaste de detenţie din penitenciare. 13 dintre acestea se referă la condiţiile de detenţie din Penitenciarul nr. 13. Alte circa 200 de dosare privind alegaţii de tortură şi rele tratamente sunt pe lista de aşteptare la Curtea Europeană."
Este evident ca cu cat exista mai multa saracie, cu atat exista mai multa infractionalitate. Exista retele profesioniste, specializate pe domenii infractionale, care parca au explodat. Dar multe persoane ajung sa comita delicte pentru ca nu au nici macar o sansa la o viata normala, la un loc de munca. Daca vrei sa traiesti trebuie macar sa mananci. Cum mancarea nu e gratis, ori o cumperi cu bani castigati din munca, ori incerci sa o furi, intr-un fel sau altul. Daca dai gres cand furi, atunci esti prins si condamnat. Statul, care nu ia masuri constitutionale pentru a-ti oferi oportunitati de trai decent, iti ofera casa si masa gratis o perioada. Ciclul se poate repeta la nesfarsit.
Viata de zi cu zi arata mai degraba ca exista o politica de stat care prevede existenta unui procent de infractori in societate. Cum ne putem imagina ca o persoana eliberata din penitenciar se poate reintegra in societate, cand societatea ii refuza accesul la resurse?
Pentru o persoana care nu are acces la resurse viata este o jungla si toti cei din jur sunt vazuti ca dusmani. Am aflat de-a lungul timpului de tot felul de omoruri absurde, de victime tratate cu o violenta si o cruzime iesite din comun, care arata ca "civilizatia" ramane o ipocrizie in conditiile in care exista un numar urias si in crestere de persoane excluse social din start.
De altfel conform sursei http://www.editie.ro/articole/social/o-noua-sansa-pentru-persoanele-private-de-libertate.html,
"Potrivit unui sondaj realizat de Administraţia Naţională a Penitenciarelor, rata de recidivă este îngrijorător de mare: se estimează că între 60 şi 80% din totalul populaţiei private de libertate din România revine, mai devreme sau mai târziu, în penitenciare."
"Rata de recidivă a deţinuţilor este foarte mare nu doar în România, ci şi în Europa."
Civilizatia ar trebui sa se aplice incepand cu baza societatii, ar trebui ridicat standardul de viata al celor mai saraci. In Romania, salarizarea mizerabila indeamna multi dintre salariatii care lucreaza, de exemplu, pentru insuficientul salariu minim pe economie sa caute orice oportunitate de furt. Hotia este foarte prezenta in Romania pentru ca statul refuza cetatenilor sai dreptul la viata decenta prin munca cinstita; practic statul pare sa urmareasca transformarea cetatenilor sai in infractori, iar faptul ca multi functionari ai statului sunt certati cu legea este si el relevant.
Civilizatia unei societati nu exista atunci cand doar o mana de miliardari isi masoara "muschii" intre ei, in timp ce manipuleaza restul societatii in asa fel incat sa cuprinda cat mai multi degenerati.
marți, 23 iulie 2013
Banii publici din sport
Cati bani publici se invart in fotbalul romanesc? Cati bani publici se invart in sportul romanesc?
Dupa ce am parcurs zeci de surse care descriu cazuri punctuale si nu am gasit o statistica oficiala, pot sa spun ca fenomenul banilor publici aruncati in sport este de necontrolat si imbraca de multe ori acelasi aspect mafiot al cheltuirii ticaloase si iresponsabile a banilor contribuabililor. Din cate am remarcat, functionari din primarie, dar si functionari din alte institutii ale statului, isi infiinteaza echipe de fotbal pe banii contribuabililor sau ocupa functii in cadrul echipelor de fotbal, echipe finantate tot din banii contribuabililor!
Cine are acces la banii publici in Romania detine puterea absoluta. Numai naivii autohtoni mai incearca sa construiasca afaceri private, de obicei marunte si lipsite de importanta financiara. Cele mai sigure afaceri sunt cele facute pe banii contribuabililor. Finantarea, avizele si aprobarile sunt asigurate si riscurile sunt zero, eventualul faliment fiind "decontat" tot de catre contribuabili.
O mare parte din fotbalul romanesc functioneaza pe bani publici. Jumatate din cluburile de fotbal de prima liga din Romania exista datorita banilor publici, acelasi fenomen propagandu-se chiar si in esaloanele inferioare (Liga IV, Campionatul Judeţean, Campionatul Municipal, Promoţie).
Echipe din Liga I sustinute de primarii:
1. Petrolul Ploiesti (primar Iulian Badescu - PSD);
2. Corona Brasov (primar George Scripcaru - PDL);
3. Ceahlaul (primar Gheorghe Stefan - PDL);
4. Otelul Galati (primar Marius Stan - PNL, patron al echipei Dan Adamescu - apropiat de PDL);
5. Sageata Navodari (primar Matei Nicolae - PSD);
6. FC Botosani (primar Ovidiu Portariuc - PSD);
7. ACS Poli Timişoara (primar Nicolae Robu - PNL);
8. Pandurii Targu-Jiu (primar Florin Carciumaru - PSD; clubul mai primeste bani si de la Societatea Nationala a Lignitului Oltenia , Complexul Energetic Rovinari, Complexul Energetic Turceni, Uniunea Sindicatelor Miniere din Oltenia si Consiliul Local Targu-Jiu);
9. Concordia Chiajna, care a retrogradat dupa barajul cu Rapid (Primar Mircea Minea - PNL).
Iata cateva dintre sumele alocate de primarii unor cluburi de fotbal sau sportului in general de-a lungul anilor, atunci cand sunt comunicate si nu sunt secrete (cum este cazul clubului ACS Poli Timişoara):
1. Sageata Navodari pentru 2013: 1.000.000 de euro.
2. FC Botosani pentru 2013: 900.000 de euro si 600.000 de euro pentru investitii la stadion; acelasi club a returnat o parte din banii primiti de la primarie in 2010 pentru ca au fost cheltuiti necorespunzator, dupa cum a descoperit Curtea de Conturi.
3. Otelul Galati: 2.410.000 lei in 2012; la nivelul orasului Galati au fost alocate 6,1 milioane de lei in 2012 pentru finantarea a 26 de cluburi si asociatii sportive; pentru 2013 s-au alocat 1.366.500 lei.
4. Primarul Buzaului, Boşcodeală Constantin Octavian, a acordat ilegal in 2008 unor asociatii sportive (intre care si clubului Gloria Buzau, la care acelasi primar era actionar!) fonduri nerambursabile. Clubului Gloria Buzau i s-au alocat de catre primar, in calitate de ordonator principal de credite si cu incalcarea atributiilor de serviciu 1.633.496,32 lei.
5. FCM Bacau a primit de la Consiliul Local Bacau 2.400.000 lei in 2010. Procuratura investigheaza modul in care s-au cheltuit banii primiti de la Consiliul Local.
6. Petrolul Ploiesti trebuie sa primeasca 8.000.000 lei pana la sfarsitul lui 2013 sau la inceputul lui 2014.
7. Orasul Campina aloca in 2013 pentru sport, inclusiv pentru fotbal, suma de 300.000 lei.
8. Rapid Suceava din Liga a II-a trebuie sa primeasca de la primarie 50.000 lei in 2013.
9. Clubul Cetatea Suceava a primit de la municipalitate 1.000.000 lei in 2009 si 1.370.000 lei in 2010.
10. La Alba Iulia se cerceteaza un caz de coruptie despre finantarea ilicita a echipei de fotbal Unirea Alba Iulia. Nu s-a precizat valoarea prejudiciului, dar cazul este complex si infractiunile sut multiple, aproape imposibil de depistat in totalitate.
11. Clubul Gloria Bistrita a primit 600.000 lei in 2008 de la Consiliul Judetean.
12. Pentru clubul de fotbal de Liga a II-a FCM Tîrgu Mureș s-a propus initial la Consiliul Local alocarea sumei de 8.000.000 lei in 2013; acum inca se discuta alocarea a "doar" 4.000.000 lei in 2013.
S-ar putea continua cu exemple la nesfarsit, dar este o caracatita prea mare pentru mine.
Mai bine sa punem in evidenta urmatoarele aspecte:
1. De ce sportul romanesc nu a devenit o afacere privata, desi s-a urmarit privatizarea industriei romanesti pe motiv ca "statul este un prost gestionar"? Posibilul raspuns: pentru ca exista prea multe scheme de furat banii publici "investiti" in sport de catre "prostii gestionari" (functionarii statului), atunci cand "prostii" nu sunt chiar nemernici. Asa zisa descentralizare din Romania a insemnat numai distrugerea industriei, in timp ce initiativa privata este constant descurajata. Exista numai initiative de stat, ale autoritatilor centrale sau locale, de cheltuire mai mult sau mai putin frauduloasa si abjecta a banilor publici.
2. Ce are de castigat contribuabilul din banii alocati sportului? Poate fi normal, de exemplu, sa fie premiati medaliatii de la diverse competitii sportive de catre un Minister al Sportului, dar sa se asigure functionarea unor cluburi de fotbal din bani publici nu este in regula. Chiar trebuie donati banii contribuabililor unor cluburi de fotbal?
3. Ultimele performante cu adevarat "notabile" din fotbalul romanesc, care arata ca acest sport este mai "curat" ca niciodata:
Pe 19.Mai.2013, etapa 32, sezonul 2012-2013: Steaua - Viitorul Constanta 2-5 !!!
Pe 24.Mai.3013, etapa 33, sezonul 2012-2013: Dinamo - Viitorul Constanta 2-3 !!!
Pe 22.Iulie.2013, etapa 1, sezonul 2013-2014: Viitorul Constanta - Astra 0-4 !!!
Si eu, naiv, credeam la sfarsitul sezonului trecut ca Viitorul Constanta va trage acum la Liga Campionilor...
Surse despre banii publici din sport, consultate cu ocazia scrierii articolului:
1. http://www.zi-de-zi.ro/?p=145110
2. http://www.botosaneanul.ro/stiri/fc-botosani-dat-bani-inapoi-la-primarie-la-decizia-curtii-c/
3. http://www.romanialibera.ro/actualitate/justitie/dna-verifica-banii-bagati-in-fotbal-de-consiliul-local-si-consiliul-judetean-233547.html
4. http://www.crainou.ro/?module=displaystory&story_id=27643
5. http://www.gazetadebistrita.ro/citeste/3329-gloria-bistrita-ar-vrea-sa-vanda-stadionul-primariei-bistrita
6. http://liga2.prosport.ro/seria-1/primarul-buzaului-trimis-in-judecata-de-dna-pentru-ca-ar-fi-dat-ilegal-bani-gloriei-11127725
7. http://www.tolo.ro/2013/07/11/primarul-florea-din-tg-mures-vrea-sa-i-dea-clubului-de-fotbal-in-sala-a-lui-terbea-700-000-de-euro-bani-cu-care-se-poate-tine-un-club-de-liga-1/
8. http://www.debanat.ro/2011/02/sos-pentru-cluburile-de-fotbal-ce-traiesc-din-bani-publici/
9. http://www.gazetasv.ro/asteptarea-continua/
10. http://sport.hotnews.ro/stiri-fotbal-14927411-sponsorizare-din-bugetul-local-petrolul-primi-doua-milioane-euro-din-partea-primariei-ploiesti.htm
11. http://www.ziarulprahova.ro/stiri/administratia-locala/135145/bugetul-campinei-pe-2013-aprobat-rapid-si-fara-dezbateri
12. http://www.observatorulph.ro/exclusiv/26101-primarul-n-are-momentan-bani-pentru-petrolul-dar-vrea-sa-premieze-asesoft
13. http://gazetapoporului.ro/boscodeala-si-tulpan-groparii-fotbalului-buzoian-1-milion-de-euro-delapidare-25-de-miliarde-de-lei-aruncati-pe-fereastra-din-bugetul-local/
14. http://www.desteptarea.ro/se-strange-latul-in-jurul-jafului-cu-finantarea-fotbalului-bacauan/
15. http://liga2.prosport.ro/seria-1/primarul-buzaului-trimis-in-judecata-de-dna-pentru-ca-ar-fi-dat-ilegal-bani-gloriei-11127725
16. http://www.viata-libera.ro/politica-administratie/41558-galati-viata-libera-politic-administratie-cluburile-jumatate-din-banii-de-anul-trecut
17. http://www.debanat.ro/2013/03/de-ce-or-fi-secrete-salariile-din-bani-publici-ale-lui-alde-petre-si-goge-dar-al-lui-rosenblum/
18. http://m.hotnews.ro/stire/15159629
Dupa ce am parcurs zeci de surse care descriu cazuri punctuale si nu am gasit o statistica oficiala, pot sa spun ca fenomenul banilor publici aruncati in sport este de necontrolat si imbraca de multe ori acelasi aspect mafiot al cheltuirii ticaloase si iresponsabile a banilor contribuabililor. Din cate am remarcat, functionari din primarie, dar si functionari din alte institutii ale statului, isi infiinteaza echipe de fotbal pe banii contribuabililor sau ocupa functii in cadrul echipelor de fotbal, echipe finantate tot din banii contribuabililor!
Cine are acces la banii publici in Romania detine puterea absoluta. Numai naivii autohtoni mai incearca sa construiasca afaceri private, de obicei marunte si lipsite de importanta financiara. Cele mai sigure afaceri sunt cele facute pe banii contribuabililor. Finantarea, avizele si aprobarile sunt asigurate si riscurile sunt zero, eventualul faliment fiind "decontat" tot de catre contribuabili.
O mare parte din fotbalul romanesc functioneaza pe bani publici. Jumatate din cluburile de fotbal de prima liga din Romania exista datorita banilor publici, acelasi fenomen propagandu-se chiar si in esaloanele inferioare (Liga IV, Campionatul Judeţean, Campionatul Municipal, Promoţie).
Echipe din Liga I sustinute de primarii:
1. Petrolul Ploiesti (primar Iulian Badescu - PSD);
2. Corona Brasov (primar George Scripcaru - PDL);
3. Ceahlaul (primar Gheorghe Stefan - PDL);
4. Otelul Galati (primar Marius Stan - PNL, patron al echipei Dan Adamescu - apropiat de PDL);
5. Sageata Navodari (primar Matei Nicolae - PSD);
6. FC Botosani (primar Ovidiu Portariuc - PSD);
7. ACS Poli Timişoara (primar Nicolae Robu - PNL);
8. Pandurii Targu-Jiu (primar Florin Carciumaru - PSD; clubul mai primeste bani si de la Societatea Nationala a Lignitului Oltenia , Complexul Energetic Rovinari, Complexul Energetic Turceni, Uniunea Sindicatelor Miniere din Oltenia si Consiliul Local Targu-Jiu);
9. Concordia Chiajna, care a retrogradat dupa barajul cu Rapid (Primar Mircea Minea - PNL).
Iata cateva dintre sumele alocate de primarii unor cluburi de fotbal sau sportului in general de-a lungul anilor, atunci cand sunt comunicate si nu sunt secrete (cum este cazul clubului ACS Poli Timişoara):
1. Sageata Navodari pentru 2013: 1.000.000 de euro.
2. FC Botosani pentru 2013: 900.000 de euro si 600.000 de euro pentru investitii la stadion; acelasi club a returnat o parte din banii primiti de la primarie in 2010 pentru ca au fost cheltuiti necorespunzator, dupa cum a descoperit Curtea de Conturi.
3. Otelul Galati: 2.410.000 lei in 2012; la nivelul orasului Galati au fost alocate 6,1 milioane de lei in 2012 pentru finantarea a 26 de cluburi si asociatii sportive; pentru 2013 s-au alocat 1.366.500 lei.
4. Primarul Buzaului, Boşcodeală Constantin Octavian, a acordat ilegal in 2008 unor asociatii sportive (intre care si clubului Gloria Buzau, la care acelasi primar era actionar!) fonduri nerambursabile. Clubului Gloria Buzau i s-au alocat de catre primar, in calitate de ordonator principal de credite si cu incalcarea atributiilor de serviciu 1.633.496,32 lei.
5. FCM Bacau a primit de la Consiliul Local Bacau 2.400.000 lei in 2010. Procuratura investigheaza modul in care s-au cheltuit banii primiti de la Consiliul Local.
6. Petrolul Ploiesti trebuie sa primeasca 8.000.000 lei pana la sfarsitul lui 2013 sau la inceputul lui 2014.
7. Orasul Campina aloca in 2013 pentru sport, inclusiv pentru fotbal, suma de 300.000 lei.
8. Rapid Suceava din Liga a II-a trebuie sa primeasca de la primarie 50.000 lei in 2013.
9. Clubul Cetatea Suceava a primit de la municipalitate 1.000.000 lei in 2009 si 1.370.000 lei in 2010.
10. La Alba Iulia se cerceteaza un caz de coruptie despre finantarea ilicita a echipei de fotbal Unirea Alba Iulia. Nu s-a precizat valoarea prejudiciului, dar cazul este complex si infractiunile sut multiple, aproape imposibil de depistat in totalitate.
11. Clubul Gloria Bistrita a primit 600.000 lei in 2008 de la Consiliul Judetean.
12. Pentru clubul de fotbal de Liga a II-a FCM Tîrgu Mureș s-a propus initial la Consiliul Local alocarea sumei de 8.000.000 lei in 2013; acum inca se discuta alocarea a "doar" 4.000.000 lei in 2013.
S-ar putea continua cu exemple la nesfarsit, dar este o caracatita prea mare pentru mine.
Mai bine sa punem in evidenta urmatoarele aspecte:
1. De ce sportul romanesc nu a devenit o afacere privata, desi s-a urmarit privatizarea industriei romanesti pe motiv ca "statul este un prost gestionar"? Posibilul raspuns: pentru ca exista prea multe scheme de furat banii publici "investiti" in sport de catre "prostii gestionari" (functionarii statului), atunci cand "prostii" nu sunt chiar nemernici. Asa zisa descentralizare din Romania a insemnat numai distrugerea industriei, in timp ce initiativa privata este constant descurajata. Exista numai initiative de stat, ale autoritatilor centrale sau locale, de cheltuire mai mult sau mai putin frauduloasa si abjecta a banilor publici.
2. Ce are de castigat contribuabilul din banii alocati sportului? Poate fi normal, de exemplu, sa fie premiati medaliatii de la diverse competitii sportive de catre un Minister al Sportului, dar sa se asigure functionarea unor cluburi de fotbal din bani publici nu este in regula. Chiar trebuie donati banii contribuabililor unor cluburi de fotbal?
3. Ultimele performante cu adevarat "notabile" din fotbalul romanesc, care arata ca acest sport este mai "curat" ca niciodata:
Pe 19.Mai.2013, etapa 32, sezonul 2012-2013: Steaua - Viitorul Constanta 2-5 !!!
Pe 24.Mai.3013, etapa 33, sezonul 2012-2013: Dinamo - Viitorul Constanta 2-3 !!!
Pe 22.Iulie.2013, etapa 1, sezonul 2013-2014: Viitorul Constanta - Astra 0-4 !!!
Si eu, naiv, credeam la sfarsitul sezonului trecut ca Viitorul Constanta va trage acum la Liga Campionilor...
Surse despre banii publici din sport, consultate cu ocazia scrierii articolului:
1. http://www.zi-de-zi.ro/?p=145110
2. http://www.botosaneanul.ro/stiri/fc-botosani-dat-bani-inapoi-la-primarie-la-decizia-curtii-c/
3. http://www.romanialibera.ro/actualitate/justitie/dna-verifica-banii-bagati-in-fotbal-de-consiliul-local-si-consiliul-judetean-233547.html
4. http://www.crainou.ro/?module=displaystory&story_id=27643
5. http://www.gazetadebistrita.ro/citeste/3329-gloria-bistrita-ar-vrea-sa-vanda-stadionul-primariei-bistrita
6. http://liga2.prosport.ro/seria-1/primarul-buzaului-trimis-in-judecata-de-dna-pentru-ca-ar-fi-dat-ilegal-bani-gloriei-11127725
7. http://www.tolo.ro/2013/07/11/primarul-florea-din-tg-mures-vrea-sa-i-dea-clubului-de-fotbal-in-sala-a-lui-terbea-700-000-de-euro-bani-cu-care-se-poate-tine-un-club-de-liga-1/
8. http://www.debanat.ro/2011/02/sos-pentru-cluburile-de-fotbal-ce-traiesc-din-bani-publici/
9. http://www.gazetasv.ro/asteptarea-continua/
10. http://sport.hotnews.ro/stiri-fotbal-14927411-sponsorizare-din-bugetul-local-petrolul-primi-doua-milioane-euro-din-partea-primariei-ploiesti.htm
11. http://www.ziarulprahova.ro/stiri/administratia-locala/135145/bugetul-campinei-pe-2013-aprobat-rapid-si-fara-dezbateri
12. http://www.observatorulph.ro/exclusiv/26101-primarul-n-are-momentan-bani-pentru-petrolul-dar-vrea-sa-premieze-asesoft
13. http://gazetapoporului.ro/boscodeala-si-tulpan-groparii-fotbalului-buzoian-1-milion-de-euro-delapidare-25-de-miliarde-de-lei-aruncati-pe-fereastra-din-bugetul-local/
14. http://www.desteptarea.ro/se-strange-latul-in-jurul-jafului-cu-finantarea-fotbalului-bacauan/
15. http://liga2.prosport.ro/seria-1/primarul-buzaului-trimis-in-judecata-de-dna-pentru-ca-ar-fi-dat-ilegal-bani-gloriei-11127725
16. http://www.viata-libera.ro/politica-administratie/41558-galati-viata-libera-politic-administratie-cluburile-jumatate-din-banii-de-anul-trecut
17. http://www.debanat.ro/2013/03/de-ce-or-fi-secrete-salariile-din-bani-publici-ale-lui-alde-petre-si-goge-dar-al-lui-rosenblum/
18. http://m.hotnews.ro/stire/15159629
luni, 22 iulie 2013
Punct final in editia centenara a Turului Frantei
Editia centenara a Turului Frantei s-a incheiat ieri, 21.Iulie.2013.
A fost o editie deosebita, care a incercat sa ofere tot ce are ciclismul mai valoros si tot ce are Franta mai frumos.
Cu etape programate in zone turistice exceptionale, de exemplu in Corsica (premiera absoluta), Nisa, Bretagne cu Saint-Malo si Mont-Saint-Michel, Pirinei, Alpi, dar si cu etapa finala de la Paris terminata in nocturna (alta premiera), Turul Frantei mi s-a parut din nou o competitie captivanta si foarte reusita.
Sprinturile si contratimpii de pe sosele impreuna cu catararile de pe munti au incantat iubitorii acestui sport de anduranta, printre care ma numar si eu.
Ultima etapa, departe de a fi linistita, a insemnat un duel intre "gheparzi" (sprinteri). Poate insemna, in acelasi timp, sfarsitul erei castigatoare a lui Cavendish, devansat la sprint atat de invingatorul de etapa Kittel (care a castigat 4 etape in aceasta editie a Turului Frantei), cat si de Greipel, celalalt sprinter care se numara printre favoriti.
Sprintul final mi s-a parut fantastic. Kittel a intrat in ultimul viraj cu un oarecare avans, ceilalti doi urmaritori s-au napustit pe urmele lui, recuperau cate putin si pareau ca au sanse sa revina. Lui Cavendish i-a sarit o roata peste o mica denivelare, dar a reusit sa evite o posibila cazatura de final, iar Kittel a rezistat si a castigat. Astfel s-a intrerupt suprematia lui Cavendish, care castigase de patru ori in ultima etapa de la Paris.
Foarte frumoasa a fost reluarea din lateral a sprintului, cand acesti adevarati bolizi pe doua roti (cu tractiune "animala"!) si-au impins simultan bicicletele pe linia de final. Pacat ca nu stim cu ce viteza au rulat spre linia de sosire!
Spectacolul de lumina proiectat pe Arcul de Triumf cu ocazia acordarii premiilor a fost deosebit. Au fost prezenti multi fosti ciclisti, printre care si unii mari castigatori ai Turului Frantei de-a lungul anilor.
Castigatorul editiei centenare a Turului Frantei a fost britanicul Christopher Froome. Dupa ce s-a dovendit peste ani ca Armstrong s-a dopat, a devenit un obicei sa se suspecteze castigatorul de dopaj. Pe acest principiu, ma mir ca nu il suspecteaza nimeni inca de dopaj pe columbianul Quintana, al doilea in clasamentul general, care a castigat titlul de cel mai bun catarator dupa ce l-a invins pe Froome in catararea din penultima etapa.
Dar acestea sunt probleme ale medicinei sportive si ale Uniunii Cicliste Internationale. Eu, ca practicant amator de ciclism, isi doresc pe de o parte sa castige intotdeauna cel care... a trecut primul linia de sosire; pe de alta parte imi doresc (si mi se pare corect) sa fie demascati toti trisorii, indiferent cat timp va dura acest lucru.
Astfel ca, la final, felicit si aplaud fara deosebire toti ciclistii participanti la aceasta editie centenara a Turului Frantei si le multumesc celor care au adus aceasta competitie in casele noastre.
A fost o editie deosebita, care a incercat sa ofere tot ce are ciclismul mai valoros si tot ce are Franta mai frumos.
Cu etape programate in zone turistice exceptionale, de exemplu in Corsica (premiera absoluta), Nisa, Bretagne cu Saint-Malo si Mont-Saint-Michel, Pirinei, Alpi, dar si cu etapa finala de la Paris terminata in nocturna (alta premiera), Turul Frantei mi s-a parut din nou o competitie captivanta si foarte reusita.
Sprinturile si contratimpii de pe sosele impreuna cu catararile de pe munti au incantat iubitorii acestui sport de anduranta, printre care ma numar si eu.
Ultima etapa, departe de a fi linistita, a insemnat un duel intre "gheparzi" (sprinteri). Poate insemna, in acelasi timp, sfarsitul erei castigatoare a lui Cavendish, devansat la sprint atat de invingatorul de etapa Kittel (care a castigat 4 etape in aceasta editie a Turului Frantei), cat si de Greipel, celalalt sprinter care se numara printre favoriti.
Sprintul final mi s-a parut fantastic. Kittel a intrat in ultimul viraj cu un oarecare avans, ceilalti doi urmaritori s-au napustit pe urmele lui, recuperau cate putin si pareau ca au sanse sa revina. Lui Cavendish i-a sarit o roata peste o mica denivelare, dar a reusit sa evite o posibila cazatura de final, iar Kittel a rezistat si a castigat. Astfel s-a intrerupt suprematia lui Cavendish, care castigase de patru ori in ultima etapa de la Paris.
Foarte frumoasa a fost reluarea din lateral a sprintului, cand acesti adevarati bolizi pe doua roti (cu tractiune "animala"!) si-au impins simultan bicicletele pe linia de final. Pacat ca nu stim cu ce viteza au rulat spre linia de sosire!
Spectacolul de lumina proiectat pe Arcul de Triumf cu ocazia acordarii premiilor a fost deosebit. Au fost prezenti multi fosti ciclisti, printre care si unii mari castigatori ai Turului Frantei de-a lungul anilor.
Castigatorul editiei centenare a Turului Frantei a fost britanicul Christopher Froome. Dupa ce s-a dovendit peste ani ca Armstrong s-a dopat, a devenit un obicei sa se suspecteze castigatorul de dopaj. Pe acest principiu, ma mir ca nu il suspecteaza nimeni inca de dopaj pe columbianul Quintana, al doilea in clasamentul general, care a castigat titlul de cel mai bun catarator dupa ce l-a invins pe Froome in catararea din penultima etapa.
Dar acestea sunt probleme ale medicinei sportive si ale Uniunii Cicliste Internationale. Eu, ca practicant amator de ciclism, isi doresc pe de o parte sa castige intotdeauna cel care... a trecut primul linia de sosire; pe de alta parte imi doresc (si mi se pare corect) sa fie demascati toti trisorii, indiferent cat timp va dura acest lucru.
Astfel ca, la final, felicit si aplaud fara deosebire toti ciclistii participanti la aceasta editie centenara a Turului Frantei si le multumesc celor care au adus aceasta competitie in casele noastre.
De la politia politica la politia politico-economica
Statul mafiot roman a transformat vechea politie politica in politie politico-economica.
S-au inventat insitutii de control ale statului, iar politistii politici, oameni dintotdeauna de nimic, au devenit "respectabili" politisti politico-economici. Circa 100.000 de angajati numara aceste institutii de control. La circa 5.000.000 de salariati in Romania (numar generos rotunjit in plus, mai exact al fi circa 4.300.000 salariati), rezulta ca din 50 de angajati unul este controlor, adica din 50 de angajati unul este politist politico-economic!
Aparent sunt doar controlori in domenii ale economiei, dar nu poate fi neglijata componenta politica a "afacerii" cu controale, pentru ca toate institutiile de control ale statului sunt controlate politic, oricata independenta politica ar clama ele.
Sub aparenta independenta a institutiilor de control exista un control politico-economic total al activitatilor economice si al persoanelor care desfasoara activitati economice. Intreprinzatorii privati fara conexiuni in cadrul statului mafiot sunt controlati periodic in scopul amendarii cu orice pret si al inchiderii afacerii, in timp ce, de exemplu, exista scoli care functioneaza fara aviz sanitar si trenuri suprer imputite, unde pozele nu ar avea relevanta pentru ca pozele nu au miros! Iar domeniilor private care tind sa inregistreze profit si nu pot fi sufocate de amenzi li se inventeaza noi taxe si impozite.
Alta componenta politica este relevata de sursa http://newsbv.ro/2013/07/16/toxicitatea-celor-15-000-institutii-control/, din 16.Iulie.2013:
"Astfel, sunt zeci de mii de funcționari publici care trebuie plătiți cu salarii mari din taxele şi impozitele pe care le plătesc românii, dar și din dubla impozitare a mediului privat. Iată o camarilă politică angajată în slujba partidelor politice, având sarcina de a fi „pușculiță” pentru unele dintre ele, dar plătită din banii românilor, fapt ce nu are nimic comun cu modelul statelor UE. La noi, statul se "străduiește” să dezvolte un mecanism prin care să pătrundă cât mai adânc în buzunarul românilor și nicidecum să facă viaţa acestora mai bună!"
Legile din Romania au fost facute in mod voit dificil de inteles si pline de ambiguitati, deci interpretabile. In plus, s-au prevazut amenzi uriase, pentru a se stimula colectarea... spagilor, mult mai mici decat amenzile, desi mult mai mari decat salariul minim pe economie. Astfel ca institutiile de control ale statului traiesc de pe urma terorismului economic aplicat agentilor economici privati sau simplilor cetateni. Aceste institutii sunt pline de paraziti imbogatiti de pe urma spagilor platite de cei care nu vor sa-si inchida afacerile, dar sa scape de amenzile ticaloase (de 5-10 ori mai mari decat spagile).
Este cunoscut cliseul "Pentru 2-3 indivizi care ne strica imaginea, sa nu acuzam intreaga institutie".
Dar realitatea ne arata, conform aceleiasi surse citate, ca:
"Potrivit datelor Comisiei Europene, economia subterană a reprezentat anul trecut în România 29,1% din PIB, fapt ce demonstrează că numărul mare al „instituțiilor de control” este lipsit de eficiență şi că nu aceasta este modalitatea de a reduce economia subterană. Ba mai mult, acestea sunt toxice, parazitare, deoarece numărul mare al controalelor nu face decât să încurajeze evaziunea fiscală, birocrația și corupția și în niciun caz să impună respectarea legii. Pentru statul român, cetățenii sunt prezumtivi „infractori”, din moment ce există peste 15.000 de instituții de control." [!!!]
Ca fapt divers, nu stiu daca supraveghetorii de la examenul de bacalaureat fac parte din institutiile de control "clasice", dar, dupa cum s-a vazut, si controlul la examenul de bacalaureat este generator de spaga.
Daca o economie subterana de 29,1% din PIB nu ilustreaza suficient coruptia generalizata din Romania, sa mai adaugam numerosii arestati din institutiile de control. Ar fi fost mult mai placut sa numaram condamnatii din institutiile de control, dar spagarii cu functii la stat au drepturi si, din motive care aproape ca ne scapa, nu pot fi condamnati mai devreme de 5-10 ani. Totusi, merita subliniat faptul ca au fost arestati, printre altii, procurori, judecatori si politisti, adica functionari in institutiile de control cu atributiile cele mai generale. In plus, printre arestati se numara multi sefi. Alt functionari arestati din institutiile de control ale statului mai sunt: angajati ai vamilor, angajati ai fiscului, angajati ai Garzii Financiare, angajati ai Inspectiei Muncii si ai Agentiei pentru Ocuparea Fortei de Munca (nu se mai desfiinteaza odata inutilul Minister al Muncii...), angajati ai Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor (este aproape incontrolabila spagareala de nedescris si industria a documentelor false de aici!), angajati ai Oficiului pentru Protectia Consumatorilor, angajati ai APIA si asa mai departe (mai multe detalii cu NUME si SUME pe sursa: http://economie.hotnews.ro/stiri-finante_banci-10441879-cancerul-spagii-stat-institutiile-control-care-sugruma-mediul-afaceri.htm).
Doresc sa citez de pe aceasta ultima sursa mentionata cazul unei obscure doctorite din Botosani, modul in care aceasta isi desfasura activitatea de politista politico-economica si spagile fabuloase pe care le incasa:
"Iunie 2011 Doctoriţa Liliana Teodoroiu (56 ani) din Botoşani a primit, zilele trecute, titlul de „Regina a şpăgii” din România. Ea ar fi primit o şpagă zilnică de 3.000 de euro, fiind angajată a Casei de Pensii Botoşani, unde întocmea dosare pentru persoanele cu handicap. Bolnavii care nu dădeau şpagă, erau fie amânaţi, fie nu li se acorda certificatul cuvenit. În schimb, primeau titluri de handicapat români sănătoşi, buni de muncă. Taxa minimă era de 100 de euro, iar în fiecare zi, Liliana Teodoroiu avea şi câte 30 de pacienţi, spun anchetatorii, care au calculat că doctoriţa primea sume şi mai mari, dar şi alte cadouri precum: curcani, bijuterii, parfumuri sau haine. Anchetatorii au anunţat că au găsit sume fabuloase (sute de mii de euro) cash în casa inculpatei, dar şi că există informaţii potrivit cărora femeia îşi cumpăra apartamente, prin oraşele din ţară, aproape în fiecare lună."
Deci o nimeni incasa 3.000 de euro spaga pe zi [!!!] si isi cumpara apartamante in fiecare luna! Daca utilizam pentru calcul modicul numar de 200 de zile lucratoare pe an (desi, la banii astia, probabil ca doctorita ar fi vrut sa fie 15 zile lucratoare pe saptamana), doctorita incasa
3.000 euro x 200 zile lucratoare pe an = 600.000 de euro anual!!!
Oare de cati ani elibera Liliana Teodoroiu certificate de handicapat contra spaga? Oare cum se poate recupera prejudiciul produs de aceasta persoana? Oare cum de este totul atat de simplu pentru aceasta persoana si pentru toti cei ca ea? Cum poate detine o persoana puterea absoluta de a da certificate de handicapat pentru persoane sanatoase si, in acelasi timp, sa amane sau sa refuze certificatul de handicapat celor in drept, fara sa fie reclamata si fara sa fie luata la intrebari? Cate institutii ale statului au protejat comportamentul ticalos al acestei "salvatoare de vieti"? Cat de mult dureaza in statul mafiot constatarea si penalizarea unor ticalosii evidente, cum este cea descrisa mai sus?
Tot pe tema spagilor in forma continuata, mai reamintesc evaziunea fiscala totala din piete, desfasurata la vedere si patronata integral de institutiile de control ale statului mafiot.
In concluzie, conform sursei http://incomemagazine.ro/articles/romania-stat-politienesc-exista-101-institutii-de-control-la-nivel-central-plus-cateva-mii-in-teritoriu:
"In Romania nimeni si nimic nu a scapat de ochiul vigilent al legiuitorilor care au infiintat sute de agentii, autoritati, directii sau servicii ce au scopul de a controla... saracia. De cele mai multe ori acestea se calca pe picioare fara ca macar angajatii sa inteleaga delimitarea atributiilor. Asa se face ca de cand se naste si pana moare, de acasa pana la serviciu, de la studii pana la propria firma romanul nu scapa de institutiile de control."
Nimeni nu a scapat de ochiul vigilent al legiuitorilor, cu exceptia coruptilor, care fac... legea in Romania prin politia politico-economica.
S-au inventat insitutii de control ale statului, iar politistii politici, oameni dintotdeauna de nimic, au devenit "respectabili" politisti politico-economici. Circa 100.000 de angajati numara aceste institutii de control. La circa 5.000.000 de salariati in Romania (numar generos rotunjit in plus, mai exact al fi circa 4.300.000 salariati), rezulta ca din 50 de angajati unul este controlor, adica din 50 de angajati unul este politist politico-economic!
Aparent sunt doar controlori in domenii ale economiei, dar nu poate fi neglijata componenta politica a "afacerii" cu controale, pentru ca toate institutiile de control ale statului sunt controlate politic, oricata independenta politica ar clama ele.
Sub aparenta independenta a institutiilor de control exista un control politico-economic total al activitatilor economice si al persoanelor care desfasoara activitati economice. Intreprinzatorii privati fara conexiuni in cadrul statului mafiot sunt controlati periodic in scopul amendarii cu orice pret si al inchiderii afacerii, in timp ce, de exemplu, exista scoli care functioneaza fara aviz sanitar si trenuri suprer imputite, unde pozele nu ar avea relevanta pentru ca pozele nu au miros! Iar domeniilor private care tind sa inregistreze profit si nu pot fi sufocate de amenzi li se inventeaza noi taxe si impozite.
Alta componenta politica este relevata de sursa http://newsbv.ro/2013/07/16/toxicitatea-celor-15-000-institutii-control/, din 16.Iulie.2013:
"Astfel, sunt zeci de mii de funcționari publici care trebuie plătiți cu salarii mari din taxele şi impozitele pe care le plătesc românii, dar și din dubla impozitare a mediului privat. Iată o camarilă politică angajată în slujba partidelor politice, având sarcina de a fi „pușculiță” pentru unele dintre ele, dar plătită din banii românilor, fapt ce nu are nimic comun cu modelul statelor UE. La noi, statul se "străduiește” să dezvolte un mecanism prin care să pătrundă cât mai adânc în buzunarul românilor și nicidecum să facă viaţa acestora mai bună!"
Legile din Romania au fost facute in mod voit dificil de inteles si pline de ambiguitati, deci interpretabile. In plus, s-au prevazut amenzi uriase, pentru a se stimula colectarea... spagilor, mult mai mici decat amenzile, desi mult mai mari decat salariul minim pe economie. Astfel ca institutiile de control ale statului traiesc de pe urma terorismului economic aplicat agentilor economici privati sau simplilor cetateni. Aceste institutii sunt pline de paraziti imbogatiti de pe urma spagilor platite de cei care nu vor sa-si inchida afacerile, dar sa scape de amenzile ticaloase (de 5-10 ori mai mari decat spagile).
Este cunoscut cliseul "Pentru 2-3 indivizi care ne strica imaginea, sa nu acuzam intreaga institutie".
Dar realitatea ne arata, conform aceleiasi surse citate, ca:
"Potrivit datelor Comisiei Europene, economia subterană a reprezentat anul trecut în România 29,1% din PIB, fapt ce demonstrează că numărul mare al „instituțiilor de control” este lipsit de eficiență şi că nu aceasta este modalitatea de a reduce economia subterană. Ba mai mult, acestea sunt toxice, parazitare, deoarece numărul mare al controalelor nu face decât să încurajeze evaziunea fiscală, birocrația și corupția și în niciun caz să impună respectarea legii. Pentru statul român, cetățenii sunt prezumtivi „infractori”, din moment ce există peste 15.000 de instituții de control." [!!!]
Ca fapt divers, nu stiu daca supraveghetorii de la examenul de bacalaureat fac parte din institutiile de control "clasice", dar, dupa cum s-a vazut, si controlul la examenul de bacalaureat este generator de spaga.
Daca o economie subterana de 29,1% din PIB nu ilustreaza suficient coruptia generalizata din Romania, sa mai adaugam numerosii arestati din institutiile de control. Ar fi fost mult mai placut sa numaram condamnatii din institutiile de control, dar spagarii cu functii la stat au drepturi si, din motive care aproape ca ne scapa, nu pot fi condamnati mai devreme de 5-10 ani. Totusi, merita subliniat faptul ca au fost arestati, printre altii, procurori, judecatori si politisti, adica functionari in institutiile de control cu atributiile cele mai generale. In plus, printre arestati se numara multi sefi. Alt functionari arestati din institutiile de control ale statului mai sunt: angajati ai vamilor, angajati ai fiscului, angajati ai Garzii Financiare, angajati ai Inspectiei Muncii si ai Agentiei pentru Ocuparea Fortei de Munca (nu se mai desfiinteaza odata inutilul Minister al Muncii...), angajati ai Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor (este aproape incontrolabila spagareala de nedescris si industria a documentelor false de aici!), angajati ai Oficiului pentru Protectia Consumatorilor, angajati ai APIA si asa mai departe (mai multe detalii cu NUME si SUME pe sursa: http://economie.hotnews.ro/stiri-finante_banci-10441879-cancerul-spagii-stat-institutiile-control-care-sugruma-mediul-afaceri.htm).
Doresc sa citez de pe aceasta ultima sursa mentionata cazul unei obscure doctorite din Botosani, modul in care aceasta isi desfasura activitatea de politista politico-economica si spagile fabuloase pe care le incasa:
"Iunie 2011 Doctoriţa Liliana Teodoroiu (56 ani) din Botoşani a primit, zilele trecute, titlul de „Regina a şpăgii” din România. Ea ar fi primit o şpagă zilnică de 3.000 de euro, fiind angajată a Casei de Pensii Botoşani, unde întocmea dosare pentru persoanele cu handicap. Bolnavii care nu dădeau şpagă, erau fie amânaţi, fie nu li se acorda certificatul cuvenit. În schimb, primeau titluri de handicapat români sănătoşi, buni de muncă. Taxa minimă era de 100 de euro, iar în fiecare zi, Liliana Teodoroiu avea şi câte 30 de pacienţi, spun anchetatorii, care au calculat că doctoriţa primea sume şi mai mari, dar şi alte cadouri precum: curcani, bijuterii, parfumuri sau haine. Anchetatorii au anunţat că au găsit sume fabuloase (sute de mii de euro) cash în casa inculpatei, dar şi că există informaţii potrivit cărora femeia îşi cumpăra apartamente, prin oraşele din ţară, aproape în fiecare lună."
Deci o nimeni incasa 3.000 de euro spaga pe zi [!!!] si isi cumpara apartamante in fiecare luna! Daca utilizam pentru calcul modicul numar de 200 de zile lucratoare pe an (desi, la banii astia, probabil ca doctorita ar fi vrut sa fie 15 zile lucratoare pe saptamana), doctorita incasa
3.000 euro x 200 zile lucratoare pe an = 600.000 de euro anual!!!
Oare de cati ani elibera Liliana Teodoroiu certificate de handicapat contra spaga? Oare cum se poate recupera prejudiciul produs de aceasta persoana? Oare cum de este totul atat de simplu pentru aceasta persoana si pentru toti cei ca ea? Cum poate detine o persoana puterea absoluta de a da certificate de handicapat pentru persoane sanatoase si, in acelasi timp, sa amane sau sa refuze certificatul de handicapat celor in drept, fara sa fie reclamata si fara sa fie luata la intrebari? Cate institutii ale statului au protejat comportamentul ticalos al acestei "salvatoare de vieti"? Cat de mult dureaza in statul mafiot constatarea si penalizarea unor ticalosii evidente, cum este cea descrisa mai sus?
Tot pe tema spagilor in forma continuata, mai reamintesc evaziunea fiscala totala din piete, desfasurata la vedere si patronata integral de institutiile de control ale statului mafiot.
In concluzie, conform sursei http://incomemagazine.ro/articles/romania-stat-politienesc-exista-101-institutii-de-control-la-nivel-central-plus-cateva-mii-in-teritoriu:
"In Romania nimeni si nimic nu a scapat de ochiul vigilent al legiuitorilor care au infiintat sute de agentii, autoritati, directii sau servicii ce au scopul de a controla... saracia. De cele mai multe ori acestea se calca pe picioare fara ca macar angajatii sa inteleaga delimitarea atributiilor. Asa se face ca de cand se naste si pana moare, de acasa pana la serviciu, de la studii pana la propria firma romanul nu scapa de institutiile de control."
Nimeni nu a scapat de ochiul vigilent al legiuitorilor, cu exceptia coruptilor, care fac... legea in Romania prin politia politico-economica.
duminică, 21 iulie 2013
Orasul american Detroit a intrat in faliment
Detroit, polul industriei auto americane, a intrat in faliment.
Un fapt care nu ar trebui sa mai mire acum, cand vedem cum se cheltuie banii publici in Romania. Orasul Detroit are o datorie de 18,5 miliarde de dolari! Indatorarea comunitatilor este un sport mondial inca nesubliniat si nepus in evidenta de mijloacele de informare in masa.
Orice guvern si orice autoritate locala pusa pe capatuiala are dreptul sa se indatoreze la nesfarsit si sa cheltuie discretionar banii publici. Detinerea puterii centrale sau locale inseamna accesul nelimitat la fonduri. Oricine poate mima politici publice, oricine poate veni cu programe de aruncat banii publici fara sa se faca studii de eficienta. Banii publici au devenit tinta jafului de catre autoritati.
Bugetele centrale sau locale sunt intotdeauna dezechilibrate si intotdeauna pe minus. Nimeni din politica nu are interesul sa se schimbe ceva, iar cetatenii, desi sunt in dezacord cu cheltuirea discretionara a banilor publici, nu-si pot exprima juridic acest dezacord.
Astfel ca viata merge inainte si vom tot avea parte de falimente locale sau statale. Cei care provoaca aceste falimente nu au decat de castigat de pe urma lor, iar cei care nu doresc aceasta modalitate ticaloasa de functionare a autoritatilor vor fi indatorati la nesfarsit si vor plati pagubele produse de altii.
Afacerile cu bani publici sunt cele mai sigure si cele mai ticaloase. Cei care provoaca pierderi si dezechilibre in bugete sunt beneficiarii acestor ticalosii si nu vor raspunde niciodata pentru prejudiciile provocate in mod deliberat.
Este evident ca autoritatile detin puterea financiara absoluta si ca raspund, de fapt chiar nu raspund, ci controleaza in mod iresponsabil mult mai multi bani publici decat ar trebui sa aiba dreptul. Este anormal ca societati care se pretind liberale sa accepte concentrarea financiara si deciziile centralizate de cheltuire discretionara a unor fonduri uriase de catre autoritatile centrale si locale.
Daca tot s-a spus ca statul este un prost gestionar (si este evident ca statul, atunci cand nu este un prost gestionar, este un gestionar hot), atunci statului ar trebui sa i se limiteze puterea de a cheltui. Daca toate marile investitii, cum sunt de exemplu autostrazile, s-ar realiza de catre sectorul privat, statul nu numai ca nu ar putea sa fure banii publici, dar s-ar putea reduce si taxele, ajunse la un nivel de nesuportat atat pentru contribuabili cat si pentru economie. Nu este absolut aberant faptul ca in Romania se colecteaza taxe pentru a fi efectiv donate unor firme ca Bechtel?
In legatura cu falimentul orasului Detroit (sediul gigantilor auto Ford, General Motors si Chrysler), merita subliniat faptul ca "Oraşul Detroit a trecut de la aproximativ 1,8 milioane de locuitori în 1950, la aproximativ 695.000 în prezent. Această scădere este însoţită de un exod masiv de întreprinderi şi o prăbuşire a veniturilor fiscale." (sursa http://www.mediafax.ro/externe/orasul-american-detroit-s-a-declarat-in-faliment-11131994).
Acesta este traseul pe care merge si Romania in acest moment: depopularea tarii si prabusirea veniturilor fiscale. Guvernantii rumega la televizor vorbe in care nu mai crede nimeni, mimand pentru arhive si pentru propaganda activitate. Iar faptele nu inseamna decat activitati de proasta calitate si de utilitate indoielnica, in scopul devalizarii aparent legalizate a banilor publici si in scopul contractarii unor credite pe care tot populatia le va plati, pentru ca eficienta investitiilor, la fel ca si utilitatea lor, este 0 (zero).
Un detaliu mai degraba comic legat de orasul Detroit este faptul ca "În mod progresiv, a fost necesar ca numeroase servicii publice să fie reduse, spre exemplu iluminatul fiind asigurat pe timpul nopţii doar în unele cartiere." (aceeasi sursa citata). Probabil ca iluminatul public era asigurat cu precadere in cartierele muncitoresti si defavorizate, iar vilele stateau in "bezna anilor lumina" :))
Se pare ca Ceasca nu a murit, ci a emigrat, odata cu comunismul, in America! :))
Un fapt care nu ar trebui sa mai mire acum, cand vedem cum se cheltuie banii publici in Romania. Orasul Detroit are o datorie de 18,5 miliarde de dolari! Indatorarea comunitatilor este un sport mondial inca nesubliniat si nepus in evidenta de mijloacele de informare in masa.
Orice guvern si orice autoritate locala pusa pe capatuiala are dreptul sa se indatoreze la nesfarsit si sa cheltuie discretionar banii publici. Detinerea puterii centrale sau locale inseamna accesul nelimitat la fonduri. Oricine poate mima politici publice, oricine poate veni cu programe de aruncat banii publici fara sa se faca studii de eficienta. Banii publici au devenit tinta jafului de catre autoritati.
Bugetele centrale sau locale sunt intotdeauna dezechilibrate si intotdeauna pe minus. Nimeni din politica nu are interesul sa se schimbe ceva, iar cetatenii, desi sunt in dezacord cu cheltuirea discretionara a banilor publici, nu-si pot exprima juridic acest dezacord.
Astfel ca viata merge inainte si vom tot avea parte de falimente locale sau statale. Cei care provoaca aceste falimente nu au decat de castigat de pe urma lor, iar cei care nu doresc aceasta modalitate ticaloasa de functionare a autoritatilor vor fi indatorati la nesfarsit si vor plati pagubele produse de altii.
Afacerile cu bani publici sunt cele mai sigure si cele mai ticaloase. Cei care provoaca pierderi si dezechilibre in bugete sunt beneficiarii acestor ticalosii si nu vor raspunde niciodata pentru prejudiciile provocate in mod deliberat.
Este evident ca autoritatile detin puterea financiara absoluta si ca raspund, de fapt chiar nu raspund, ci controleaza in mod iresponsabil mult mai multi bani publici decat ar trebui sa aiba dreptul. Este anormal ca societati care se pretind liberale sa accepte concentrarea financiara si deciziile centralizate de cheltuire discretionara a unor fonduri uriase de catre autoritatile centrale si locale.
Daca tot s-a spus ca statul este un prost gestionar (si este evident ca statul, atunci cand nu este un prost gestionar, este un gestionar hot), atunci statului ar trebui sa i se limiteze puterea de a cheltui. Daca toate marile investitii, cum sunt de exemplu autostrazile, s-ar realiza de catre sectorul privat, statul nu numai ca nu ar putea sa fure banii publici, dar s-ar putea reduce si taxele, ajunse la un nivel de nesuportat atat pentru contribuabili cat si pentru economie. Nu este absolut aberant faptul ca in Romania se colecteaza taxe pentru a fi efectiv donate unor firme ca Bechtel?
In legatura cu falimentul orasului Detroit (sediul gigantilor auto Ford, General Motors si Chrysler), merita subliniat faptul ca "Oraşul Detroit a trecut de la aproximativ 1,8 milioane de locuitori în 1950, la aproximativ 695.000 în prezent. Această scădere este însoţită de un exod masiv de întreprinderi şi o prăbuşire a veniturilor fiscale." (sursa http://www.mediafax.ro/externe/orasul-american-detroit-s-a-declarat-in-faliment-11131994).
Acesta este traseul pe care merge si Romania in acest moment: depopularea tarii si prabusirea veniturilor fiscale. Guvernantii rumega la televizor vorbe in care nu mai crede nimeni, mimand pentru arhive si pentru propaganda activitate. Iar faptele nu inseamna decat activitati de proasta calitate si de utilitate indoielnica, in scopul devalizarii aparent legalizate a banilor publici si in scopul contractarii unor credite pe care tot populatia le va plati, pentru ca eficienta investitiilor, la fel ca si utilitatea lor, este 0 (zero).
Un detaliu mai degraba comic legat de orasul Detroit este faptul ca "În mod progresiv, a fost necesar ca numeroase servicii publice să fie reduse, spre exemplu iluminatul fiind asigurat pe timpul nopţii doar în unele cartiere." (aceeasi sursa citata). Probabil ca iluminatul public era asigurat cu precadere in cartierele muncitoresti si defavorizate, iar vilele stateau in "bezna anilor lumina" :))
Se pare ca Ceasca nu a murit, ci a emigrat, odata cu comunismul, in America! :))
sâmbătă, 20 iulie 2013
Si producatorii de pepeni mint la televizor ca "nu-si scot pretul de productie"!
A venit randul producatorilor de pepeni sa se "laude" pe la televizor ca nu-si scot pretul de productie din pretul de vanzare al pepenilor.
Conform sursei http://stiri.tvr.ro/producatorii-din-dabuleni-raman-cu-pepenii-nevanduti_32845_video.html#view, in declaratia de pe inregistrarea video intre minutele 1:00 si 1:05, un nene spunea:
"Dam 3.000-4.000 de lei pe samanta si o dam [productia de pepeni] cu 2.000 acuma, 2.500".
Pe sursa http://stiri.tvr.ro/producatorii-din-dabuleni-raman-cu-pepenii-nevanduti_32845.html este scris ca:
"La Dăbuleni kilogramul de pepene se vinde, en gros, cu 30 de bani. Când au început să recolteze, acum trei săptămâni, kilogramul costa 70 de bani."
Cu aceste date, daca inteleg eu bine si daca aritmetica este inca valabila, omul care "vinde pe nimic" a realizat o productie de:
2.500 lei / 0,30 lei per kg = 8.333.33 kg.
Daca un pepene are in medie 6 kg (aproximare convenabila vanzatorului, normal pepenii verzi sunt mai grei), atunci rezulta ca omul a produs un numar de:
8.333.33 kg/ 6 kg per pepene = 1.388 pepeni.
Sa rotunjim la 1.400 de pepeni.
In acest caz, considerind ca din doua seminte numai una rasare, atunci pretul unei seminte de pepene costa (in ipoteza ca omul nu-si opreste seminte din recolta veche, pe care o arunca atunci cand nu o vinde, si e disperat sa arunce cu banii aiurea):
4.000 lei / (1.400 x 2) seminte = 4.000 / 2.800 = 1,428 lei/ samanta!!!
Deci mancatorul de rahat pe la televizor vrea sa ne convinga ca "una bucata samanta de pepene" costa 1,4 lei!!!
Bai nene, bai producatorii lu' Peste, bai, televiziuni! Probabil ca ametitii care copiaza la bac va cred pe cuvant, dar, din respect pentru cei care nu sunt nici copisti, nici pilosi, nici spagari in tara asta, abtineti-va sa mai difuzati astfel de mizerii, astfel de manipulari grosolane, astfel de minciuni ordinare.
Ori cretineii din televiziuni manipuleaza opinia publica grosolan, ori cretineii din televiziuni cred orice li se spune si nu sunt in stare sa verifice niste afirmatii facand niste calcule aritmetice simple.
In tara unde preturile la alimente sunt comparabile cu cele din occident iar salariile sunt mizerabile, mi se pare absolut scandalos sa apara toti rahatii mincinosi care sa sustina ca nu-si scot nici banii "investiti" in agricultura.
Acum, ca am vazut cum sta treaba, e clar ca si la 10 bani per kilogramul de pepene en gros producatorii isi scot cu certitudine cheltuielile de productie.
De-a lungul timpului, piata pepenilor s-a facut mereu remarcata (la fel ca in cazul general al legumelor si fructelor) prin evaziunea fiscala totala si prin minciuna cu "nu se scot banii investiti".
1. Evaziune fiscala si "nu se scot banii investiti" pe 8.Iulie.2013, conform sursei http://www.digi24.ro/Stiri/Digi24/Economie/Stiri/Samsarii+umfla+preturile+:
"Munţi de pepeni sunt scoşi la vânzare, pe marginea drumului, în zona Dăbuleni. Cu toate acestea, cultivatorii se plâng că vara asta nu vor scoate nici măcar banii investiţi în plantaţii, pentru că au fost importate cantităţi mari de pepeni. Mai mult decât atât, samsarii le dau planurile peste cap. De la producător, pepenii pot fi luaţi cu 50 de bani kilogramul, în timp ce la tarabă preţul acestora ajunge chiar şi la 2 lei. Acelaşi lucru se întâmplă şi cu legumele."
De remarcat ura cultivata discret de acest post TV impotriva intermediarilor, numiti constant "samsari". Nu cred ca ar trebui sa fie o problema ca exista intermediari care cumpara marfa de la tara (de la producator), o transporta, o depoziteaza si o vand la oras. Este o munca, exista cheltuieli, se face un serviciu celor de la oras. Altfel ar fi un exod al orasenilor pentru aprovizionare. Problema este evaziunea fiscala patronata si tolerata in frma continuata de catre statul mafiot, pentru ca nimeni nu a vazut vreodata chitanta fiscala si casa de marcat la acesti intermediari de legume si fructe!
2. Evaziune fiscala si vanzare pe nimic pe 24.07.2012, conform sursei http://www.stiriong.ro/ong/economie-sociala/dabuleni-casa-pepenilor:
"Stim cu totii problemele cu care s-au confruntat cultivatorii de pepeni doljeni in anii anteriori, cand fie ramaneau cu pepenii nevanduti si erau nevoiti sa-i arunce, fie nu aveau incotro si ii vindeau la pret de nimic, pe marginea drumului, unor intermediari care ii aduceau in depozite si piete, fara sa plateasca vreo taxa. De altfel, reprezentantii producatorilor au atras de nenumarate ori atentia asupra evaziunii fiscale pe care o fac intermediarii in piata de legume si fructe."
Din moment ce "stim cu totii" si se atrage de nenumarate ori atentia asupra evaziunii fiscale pe care o fac intermediarii in piata de legume si fructe, iar statul refuza sa aplice legea, rezulta ca statul de drept = statul de "drept" = statul de spaga.
3. "Nu se scot banii investiti" pe 28.Iulie.2011, conform sursei http://www.realitatea.net/producatorii-de-pepeni-din-dabuleni-sunt-in-pragul-falimentului_857185.html:
"Producătorii de pepeni din Dăbuleni sunt în pragul falimentului şi spun că anul acesta nu-şi vor scoate nici investiţia, chiar dacă recolta e bogată. Şi asta pentru că, pe lângă lipsa unei pieţe de desfacere, cu care s-au confruntat şi în anii trecuţi, acum trebuie să facă faţă şi importurilor masive de pepeni. La Dăbuleni, pepenii au ajuns să se vândă pe marginea drumului şi cu 10 bani kilogramul."
Ciudat, si in 2013 producătorii de pepeni din Dăbuleni sunt tot in pragul falimentului. Oare cand vor trece pragul?
4. Evaziune fiscala si vanzare pe nimic pe 05.August.2009, conform sursei http://www.zf.ro/eveniment/mancam-pepeni-de-200-mil-euro-dar-umplem-buzunarele-intermediarilor-producatorii-primesc-doar-40-din-bani-4723952/:
"Mancam pepeni de 200 mil. euro, dar umplem buzunarele intermediarilor."
"„La inceputul campaniei de recoltare, pepenii se vindeau cu un leu/kg, apoi au scazut la 0,6-0,8 lei, iar acum la 0,2 lei/kg. Asta inseamna ca se inchid pe o medie de 0,3-0,4 lei/kg, tinand cont ca cei mai multi se vand acum", spune Aurel Tanase, presedintele patronatului din industria de legume si fructe, Romconserv. Anul trecut, ultimul pret oferit producatorilor ajungea la 450-500 de lei/tona.
Chiar si la aceste preturi, cultura de pepeni ramane rentabila. Investitia in infiintarea si intretinerea unui hectar cu pepeni este de circa 2.000 de lei, iar la o productie de 30 de tone/ha si un pret de 200 de lei/t (50 de euro), producatorul scoate de trei ori mai multi bani decat a investit. „In Dabuleni, pentru o cultura tehnologizata, investesti 6.500-7.000 mil. lei/ha ( 1.600 euro), dar producatorii de aici pun si sus si jos folie pentru a grabi coacerea. Mai mult, au sisteme de irigatii prin picurare, iar productia poate urca la 40-80 tone/ha", explica Tanase."
Deci in 2009, la un pret mediu de 0,3-0,4 lei/ kg, cultura de pepeni tot era rentabila!
Cine impiedica cultivatorii sa vina cu autotrenul in Bucuresti intre blocurile din cartiere si sa vanda direct cumparatorilor finali? Primaria? "Samsarii"?
Conform sursei http://stiri.tvr.ro/producatorii-din-dabuleni-raman-cu-pepenii-nevanduti_32845_video.html#view, in declaratia de pe inregistrarea video intre minutele 1:00 si 1:05, un nene spunea:
"Dam 3.000-4.000 de lei pe samanta si o dam [productia de pepeni] cu 2.000 acuma, 2.500".
Pe sursa http://stiri.tvr.ro/producatorii-din-dabuleni-raman-cu-pepenii-nevanduti_32845.html este scris ca:
"La Dăbuleni kilogramul de pepene se vinde, en gros, cu 30 de bani. Când au început să recolteze, acum trei săptămâni, kilogramul costa 70 de bani."
Cu aceste date, daca inteleg eu bine si daca aritmetica este inca valabila, omul care "vinde pe nimic" a realizat o productie de:
2.500 lei / 0,30 lei per kg = 8.333.33 kg.
Daca un pepene are in medie 6 kg (aproximare convenabila vanzatorului, normal pepenii verzi sunt mai grei), atunci rezulta ca omul a produs un numar de:
8.333.33 kg/ 6 kg per pepene = 1.388 pepeni.
Sa rotunjim la 1.400 de pepeni.
In acest caz, considerind ca din doua seminte numai una rasare, atunci pretul unei seminte de pepene costa (in ipoteza ca omul nu-si opreste seminte din recolta veche, pe care o arunca atunci cand nu o vinde, si e disperat sa arunce cu banii aiurea):
4.000 lei / (1.400 x 2) seminte = 4.000 / 2.800 = 1,428 lei/ samanta!!!
Deci mancatorul de rahat pe la televizor vrea sa ne convinga ca "una bucata samanta de pepene" costa 1,4 lei!!!
Bai nene, bai producatorii lu' Peste, bai, televiziuni! Probabil ca ametitii care copiaza la bac va cred pe cuvant, dar, din respect pentru cei care nu sunt nici copisti, nici pilosi, nici spagari in tara asta, abtineti-va sa mai difuzati astfel de mizerii, astfel de manipulari grosolane, astfel de minciuni ordinare.
Ori cretineii din televiziuni manipuleaza opinia publica grosolan, ori cretineii din televiziuni cred orice li se spune si nu sunt in stare sa verifice niste afirmatii facand niste calcule aritmetice simple.
In tara unde preturile la alimente sunt comparabile cu cele din occident iar salariile sunt mizerabile, mi se pare absolut scandalos sa apara toti rahatii mincinosi care sa sustina ca nu-si scot nici banii "investiti" in agricultura.
Acum, ca am vazut cum sta treaba, e clar ca si la 10 bani per kilogramul de pepene en gros producatorii isi scot cu certitudine cheltuielile de productie.
De-a lungul timpului, piata pepenilor s-a facut mereu remarcata (la fel ca in cazul general al legumelor si fructelor) prin evaziunea fiscala totala si prin minciuna cu "nu se scot banii investiti".
1. Evaziune fiscala si "nu se scot banii investiti" pe 8.Iulie.2013, conform sursei http://www.digi24.ro/Stiri/Digi24/Economie/Stiri/Samsarii+umfla+preturile+:
"Munţi de pepeni sunt scoşi la vânzare, pe marginea drumului, în zona Dăbuleni. Cu toate acestea, cultivatorii se plâng că vara asta nu vor scoate nici măcar banii investiţi în plantaţii, pentru că au fost importate cantităţi mari de pepeni. Mai mult decât atât, samsarii le dau planurile peste cap. De la producător, pepenii pot fi luaţi cu 50 de bani kilogramul, în timp ce la tarabă preţul acestora ajunge chiar şi la 2 lei. Acelaşi lucru se întâmplă şi cu legumele."
De remarcat ura cultivata discret de acest post TV impotriva intermediarilor, numiti constant "samsari". Nu cred ca ar trebui sa fie o problema ca exista intermediari care cumpara marfa de la tara (de la producator), o transporta, o depoziteaza si o vand la oras. Este o munca, exista cheltuieli, se face un serviciu celor de la oras. Altfel ar fi un exod al orasenilor pentru aprovizionare. Problema este evaziunea fiscala patronata si tolerata in frma continuata de catre statul mafiot, pentru ca nimeni nu a vazut vreodata chitanta fiscala si casa de marcat la acesti intermediari de legume si fructe!
2. Evaziune fiscala si vanzare pe nimic pe 24.07.2012, conform sursei http://www.stiriong.ro/ong/economie-sociala/dabuleni-casa-pepenilor:
"Stim cu totii problemele cu care s-au confruntat cultivatorii de pepeni doljeni in anii anteriori, cand fie ramaneau cu pepenii nevanduti si erau nevoiti sa-i arunce, fie nu aveau incotro si ii vindeau la pret de nimic, pe marginea drumului, unor intermediari care ii aduceau in depozite si piete, fara sa plateasca vreo taxa. De altfel, reprezentantii producatorilor au atras de nenumarate ori atentia asupra evaziunii fiscale pe care o fac intermediarii in piata de legume si fructe."
Din moment ce "stim cu totii" si se atrage de nenumarate ori atentia asupra evaziunii fiscale pe care o fac intermediarii in piata de legume si fructe, iar statul refuza sa aplice legea, rezulta ca statul de drept = statul de "drept" = statul de spaga.
3. "Nu se scot banii investiti" pe 28.Iulie.2011, conform sursei http://www.realitatea.net/producatorii-de-pepeni-din-dabuleni-sunt-in-pragul-falimentului_857185.html:
"Producătorii de pepeni din Dăbuleni sunt în pragul falimentului şi spun că anul acesta nu-şi vor scoate nici investiţia, chiar dacă recolta e bogată. Şi asta pentru că, pe lângă lipsa unei pieţe de desfacere, cu care s-au confruntat şi în anii trecuţi, acum trebuie să facă faţă şi importurilor masive de pepeni. La Dăbuleni, pepenii au ajuns să se vândă pe marginea drumului şi cu 10 bani kilogramul."
Ciudat, si in 2013 producătorii de pepeni din Dăbuleni sunt tot in pragul falimentului. Oare cand vor trece pragul?
4. Evaziune fiscala si vanzare pe nimic pe 05.August.2009, conform sursei http://www.zf.ro/eveniment/mancam-pepeni-de-200-mil-euro-dar-umplem-buzunarele-intermediarilor-producatorii-primesc-doar-40-din-bani-4723952/:
"Mancam pepeni de 200 mil. euro, dar umplem buzunarele intermediarilor."
"„La inceputul campaniei de recoltare, pepenii se vindeau cu un leu/kg, apoi au scazut la 0,6-0,8 lei, iar acum la 0,2 lei/kg. Asta inseamna ca se inchid pe o medie de 0,3-0,4 lei/kg, tinand cont ca cei mai multi se vand acum", spune Aurel Tanase, presedintele patronatului din industria de legume si fructe, Romconserv. Anul trecut, ultimul pret oferit producatorilor ajungea la 450-500 de lei/tona.
Chiar si la aceste preturi, cultura de pepeni ramane rentabila. Investitia in infiintarea si intretinerea unui hectar cu pepeni este de circa 2.000 de lei, iar la o productie de 30 de tone/ha si un pret de 200 de lei/t (50 de euro), producatorul scoate de trei ori mai multi bani decat a investit. „In Dabuleni, pentru o cultura tehnologizata, investesti 6.500-7.000 mil. lei/ha ( 1.600 euro), dar producatorii de aici pun si sus si jos folie pentru a grabi coacerea. Mai mult, au sisteme de irigatii prin picurare, iar productia poate urca la 40-80 tone/ha", explica Tanase."
Deci in 2009, la un pret mediu de 0,3-0,4 lei/ kg, cultura de pepeni tot era rentabila!
Cine impiedica cultivatorii sa vina cu autotrenul in Bucuresti intre blocurile din cartiere si sa vanda direct cumparatorilor finali? Primaria? "Samsarii"?
vineri, 19 iulie 2013
Guvernul Ponta propune un proiect de spalare de bani europeni
Guvernul de rahati incapabili de altceva cu exceptia furtului mai mult sau mai putin legalizat de bani publici si-a demonstrat din nou inutilitatea.
Ieri, 18.Iulie.2013, Comisia Europeana a considerat ca proiectul de folosire de catre Romania a fondurilor europene in perioada 2014-2020 este "incoerent şi fără priorităţi clare, solicitând ca documentul să fie refăcut "peste vară", până în luna septembrie"!!!
Cred ca nu a inteles CE bine care e situatia: guvernul roman a facut un proiect coerent de subtilizat legal fonduri europene, daca, prin absurd, proiectul respectiv ar fi aprobat in forma propusa.
Conform sursei http://www.mediafax.ro/economic/exclusiv-comisia-europeana-a-avertizat-guvernul-ca-planul-pentru-bani-europeni-este-incoerent-fara-prioritati-clare-11130721, in proiectul de folosire de catre Romania a fondurilor europene in perioada 2014-2020 exista "cateva" lipsuri, care lasa impresia ca statul mafiot roman a realizat, prin guvernul sau mafiot, un adevarat proiect de spalare de bani europeni:
1. Lipsa unei identificări clare a nevoilor şi priorităţilor de finanţare pentru următoarea perioadă de programare;
2. Incoerenţa documentului (?!);
3. Lipsa unei orientări strategice în abordarea obiectivelor tematice;
4. Inconsecvenţă între obiective şi alocarea finanţărilor;
5. Lipsa unei viziuni care să provină dintr-o analiză de risc corespunzătoare, care să facă referire inclusiv la nivelul foarte mic al investiţiilor private;
6. In proiect se face referire doar la accesul în banda largă în gospodării lipsind partea comercială (de business);
7. In proiect lipsesc trimiterile la obiectivele agendei digitale şi justificarea unor priorităţi ca e-cultură şi e-sănătate în concordanţă cu strategiile sectoriale corespunzătoare;
8. Nu exista o concentrare pe sectoarele cu potenţial de creştere în România;
9. Nu se pune accent pe nevoile de creşterea şi extindere a IMM-urilor, cu o analiză a obstacolelor întâmpinate de acestea, cum ar fi lipsa de finanţare;
10. Lipseşte conexiunea dintre Acordul de Parteneriat şi planurile naţionale pentru eficienţa energetică şi energia regenerabilă, dar şi referirile la dereglementarea preţurilor din energie şi la schemele de sprijin pentru regenerabile;
11. Lipsesc propunerile de investiţii în domeniul schimbărilor climatice;
12. Lipsesc estimările corespunzătoare, justificarea economică şi analiza de management al riscului din care ar trebui să rezulte 2-3 priorităţi pentru finanţare;
13. Lipseste o justificare a alegerii priorităţilor de investiţii;
14. Lipseste un Master Plan pe Transport, ale cărui priorităţi să fie redate în document.
15. Nu sunt identificate grupuri ţintă spre care urmează să fie direcţionate investiţiile din domeniul ocupării forţei de muncă;
16. Nu exista măsuri clare, diferenţiate pentru fiecare grup tinta în parte din domeniul ocupării forţei de muncă;
17. Nu exista mecanisme de tranziţie între inactivitate şi locuri de muncă sau pregătire;
18. Nu sunt identificate sectoarele de competitivitate în care există nepotriviri în ceea ce priveşte calificarea/ pregătirea;
19. Nu sunt clarificate masurile legate de mobilitatea muncii în zona rurală;
20. Nu sunt identificate grupurile tinta spre care urmează să fie direcţionate investiţiile pentru incluziunea socială;
21. Nu sunt foarte clare proiectele de infrastructură la scară mică în zonele rurale;
22. Nu exista o abordare unitara care să vizeze legăturile dintre grupurile vulnerabile, nevoia de infrastructură şi piaţa muncii;
23. Nu au fost dezvoltate suficient şi relevant provocările şi priorităţile pentru învăţământ vocaţional, învăţământ superior şi învăţarea pe tot parcursul vieţii, alegerea priorităţilor nefiind suficient de argumentată;
24. Lipsesc trimiterile la identificarea nevoilor şi a priorităţilor pentru infrastructura de educaţie, care să ia în considerare tendinţele demografice şi economice şi sustenabilitatea financiară;
25. Exista deficiente pe domeniul cadastrului;
26. Nu sunt clare mecanismele financiare romanesti;
27. Nu sunt detaliate propunerile de alocare financiara pentru programele romanesti;
28. Nu este clara evaluarea capacitatii de absorbtie a fondurilor europene;
29. Nu exista o listă cu viitoarele investiţii teritoriale integrate;
30. Nu exista garanţii (analiza riscurilor, costurilor şi beneficiilor) că viitoarea structura de management propusă va fi una funcţională şi că expertiza din sistemul de management şi control va fi transferată noilor entităţi.
Din cate se intelege, proiectul este numai ambiguitate de la un capat la altul, conform stilului romanesc clasic. In acest fel, guvernantii ar dori o totala libertate de miscare ulterioara, prin care sa se lase impresia ca se va face ceva, desi se stie de la inceput ca se va face cu totul altceva.
Sigur ca daca am avea guvernanti care sa lucreze in interesul cetatenilor, totul ar merge spre bine. Cu atatea fonduri europene Romania ar putea sa se dezvolte si s-ar imbunatati semnificativ nivelul de trai al romanilor.
Dar se simte din nou, ca de obicei dupa intrarea in UE, ca statul isi saboteaza propriile interese. Ma rog, interesele statului roman nu prea coincid cu cele ale romanilor, deci mai bine sa spunem ca saboteaza interesele si sperantele de mai bine ale romanilor. Din analiza lipsurilor evocate mai sus se intelege ca statului putin ii pasa de fondurile europene (daca nu-si poate trage partea leului din ele), de IMM-uri, de transporturi, de infrastructura, de educatie, de sanatate, de locuri de munca, de formare profesionala, de incluziune sociala, de cadastru... Adica nimic nou sub soare, lucruri pe care le stiam si care se repeta la infinit.
Pentru ca, daca proiectul Acordului de Parteneriat care va reglementa modul de utilizare a banilor comunitari pentru 2014-2020 nu va fi aprobat, consecintele pentru Romania ar fi urmatoarele:
1. Noi probleme in absorbtia fondurilor europene;
2. Blocarea programului operational pe domeniul Transport;
3. Nu va fi finantat proiectul de cadastru din Fondul Social European.
Conform sursei citate mai sus, "În discuţia de la Bruxelles, partea română a asigurat că prin transmiterea documentului către Comisie s-a urmărit "o primă reacţie" din partea acesteia şi că documentul va fi refăcut, luându-se în considerare observaţiile şi recomandările Comisiei.".
Altfel spus, partea romana a cerut bani fara sa ofere prea multe explicatii si justificari.
O astfel de politica merge foarte bine la intern si a fost un real succes pentru guvernanti, care au reusit sa convinga din vorbe electoratul iresponsabil ca este mai bine pentru Romania sa ramana fara industrie, agricultura, transporturi si comert, pe scurt fara economie. Dupa care, din vorbe si din fapte, ne-au convins pe toti ca este bine ca in Romania sa fie salarii mici, ca este bine ca salariul minim pe economie sa fie situat sub limita unei vieti decente; in schimb este si mai bine sa se faca achizitii publice de preferat fara licitatie si la preturi supraevaluate; privatizari frauduloase; devalizari de firme de stat; contracte paguboase pentru stat (de fapt pentru contribuabili, ca doar nu pierd ministrii, consilierii si ceilalti functionari ai statului).
Astfel de functionari ai statului, indiferent ca vorbim de nemernici sau de prosti, ar trebui disponibilizati imediat. Probabil ca majoritatea sau unanimitatea ar trebui puscariabilizati imediat (pentru ca de la Ceasca incoace s-a scos pedeapsa cu moartea). Numai ca legea nu permite nimanui (cu atat mai putin poporului) destituirea imediata a functionarilor statului neperformanti, tot asa cum legea nu permite statului sa recupereze prejudiciile de la cei care le produc, ci numai de la contribuabili.
Ieri, 18.Iulie.2013, Comisia Europeana a considerat ca proiectul de folosire de catre Romania a fondurilor europene in perioada 2014-2020 este "incoerent şi fără priorităţi clare, solicitând ca documentul să fie refăcut "peste vară", până în luna septembrie"!!!
Cred ca nu a inteles CE bine care e situatia: guvernul roman a facut un proiect coerent de subtilizat legal fonduri europene, daca, prin absurd, proiectul respectiv ar fi aprobat in forma propusa.
Conform sursei http://www.mediafax.ro/economic/exclusiv-comisia-europeana-a-avertizat-guvernul-ca-planul-pentru-bani-europeni-este-incoerent-fara-prioritati-clare-11130721, in proiectul de folosire de catre Romania a fondurilor europene in perioada 2014-2020 exista "cateva" lipsuri, care lasa impresia ca statul mafiot roman a realizat, prin guvernul sau mafiot, un adevarat proiect de spalare de bani europeni:
1. Lipsa unei identificări clare a nevoilor şi priorităţilor de finanţare pentru următoarea perioadă de programare;
2. Incoerenţa documentului (?!);
3. Lipsa unei orientări strategice în abordarea obiectivelor tematice;
4. Inconsecvenţă între obiective şi alocarea finanţărilor;
5. Lipsa unei viziuni care să provină dintr-o analiză de risc corespunzătoare, care să facă referire inclusiv la nivelul foarte mic al investiţiilor private;
6. In proiect se face referire doar la accesul în banda largă în gospodării lipsind partea comercială (de business);
7. In proiect lipsesc trimiterile la obiectivele agendei digitale şi justificarea unor priorităţi ca e-cultură şi e-sănătate în concordanţă cu strategiile sectoriale corespunzătoare;
8. Nu exista o concentrare pe sectoarele cu potenţial de creştere în România;
9. Nu se pune accent pe nevoile de creşterea şi extindere a IMM-urilor, cu o analiză a obstacolelor întâmpinate de acestea, cum ar fi lipsa de finanţare;
10. Lipseşte conexiunea dintre Acordul de Parteneriat şi planurile naţionale pentru eficienţa energetică şi energia regenerabilă, dar şi referirile la dereglementarea preţurilor din energie şi la schemele de sprijin pentru regenerabile;
11. Lipsesc propunerile de investiţii în domeniul schimbărilor climatice;
12. Lipsesc estimările corespunzătoare, justificarea economică şi analiza de management al riscului din care ar trebui să rezulte 2-3 priorităţi pentru finanţare;
13. Lipseste o justificare a alegerii priorităţilor de investiţii;
14. Lipseste un Master Plan pe Transport, ale cărui priorităţi să fie redate în document.
15. Nu sunt identificate grupuri ţintă spre care urmează să fie direcţionate investiţiile din domeniul ocupării forţei de muncă;
16. Nu exista măsuri clare, diferenţiate pentru fiecare grup tinta în parte din domeniul ocupării forţei de muncă;
17. Nu exista mecanisme de tranziţie între inactivitate şi locuri de muncă sau pregătire;
18. Nu sunt identificate sectoarele de competitivitate în care există nepotriviri în ceea ce priveşte calificarea/ pregătirea;
19. Nu sunt clarificate masurile legate de mobilitatea muncii în zona rurală;
20. Nu sunt identificate grupurile tinta spre care urmează să fie direcţionate investiţiile pentru incluziunea socială;
21. Nu sunt foarte clare proiectele de infrastructură la scară mică în zonele rurale;
22. Nu exista o abordare unitara care să vizeze legăturile dintre grupurile vulnerabile, nevoia de infrastructură şi piaţa muncii;
23. Nu au fost dezvoltate suficient şi relevant provocările şi priorităţile pentru învăţământ vocaţional, învăţământ superior şi învăţarea pe tot parcursul vieţii, alegerea priorităţilor nefiind suficient de argumentată;
24. Lipsesc trimiterile la identificarea nevoilor şi a priorităţilor pentru infrastructura de educaţie, care să ia în considerare tendinţele demografice şi economice şi sustenabilitatea financiară;
25. Exista deficiente pe domeniul cadastrului;
26. Nu sunt clare mecanismele financiare romanesti;
27. Nu sunt detaliate propunerile de alocare financiara pentru programele romanesti;
28. Nu este clara evaluarea capacitatii de absorbtie a fondurilor europene;
29. Nu exista o listă cu viitoarele investiţii teritoriale integrate;
30. Nu exista garanţii (analiza riscurilor, costurilor şi beneficiilor) că viitoarea structura de management propusă va fi una funcţională şi că expertiza din sistemul de management şi control va fi transferată noilor entităţi.
Din cate se intelege, proiectul este numai ambiguitate de la un capat la altul, conform stilului romanesc clasic. In acest fel, guvernantii ar dori o totala libertate de miscare ulterioara, prin care sa se lase impresia ca se va face ceva, desi se stie de la inceput ca se va face cu totul altceva.
Sigur ca daca am avea guvernanti care sa lucreze in interesul cetatenilor, totul ar merge spre bine. Cu atatea fonduri europene Romania ar putea sa se dezvolte si s-ar imbunatati semnificativ nivelul de trai al romanilor.
Dar se simte din nou, ca de obicei dupa intrarea in UE, ca statul isi saboteaza propriile interese. Ma rog, interesele statului roman nu prea coincid cu cele ale romanilor, deci mai bine sa spunem ca saboteaza interesele si sperantele de mai bine ale romanilor. Din analiza lipsurilor evocate mai sus se intelege ca statului putin ii pasa de fondurile europene (daca nu-si poate trage partea leului din ele), de IMM-uri, de transporturi, de infrastructura, de educatie, de sanatate, de locuri de munca, de formare profesionala, de incluziune sociala, de cadastru... Adica nimic nou sub soare, lucruri pe care le stiam si care se repeta la infinit.
Pentru ca, daca proiectul Acordului de Parteneriat care va reglementa modul de utilizare a banilor comunitari pentru 2014-2020 nu va fi aprobat, consecintele pentru Romania ar fi urmatoarele:
1. Noi probleme in absorbtia fondurilor europene;
2. Blocarea programului operational pe domeniul Transport;
3. Nu va fi finantat proiectul de cadastru din Fondul Social European.
Conform sursei citate mai sus, "În discuţia de la Bruxelles, partea română a asigurat că prin transmiterea documentului către Comisie s-a urmărit "o primă reacţie" din partea acesteia şi că documentul va fi refăcut, luându-se în considerare observaţiile şi recomandările Comisiei.".
Altfel spus, partea romana a cerut bani fara sa ofere prea multe explicatii si justificari.
O astfel de politica merge foarte bine la intern si a fost un real succes pentru guvernanti, care au reusit sa convinga din vorbe electoratul iresponsabil ca este mai bine pentru Romania sa ramana fara industrie, agricultura, transporturi si comert, pe scurt fara economie. Dupa care, din vorbe si din fapte, ne-au convins pe toti ca este bine ca in Romania sa fie salarii mici, ca este bine ca salariul minim pe economie sa fie situat sub limita unei vieti decente; in schimb este si mai bine sa se faca achizitii publice de preferat fara licitatie si la preturi supraevaluate; privatizari frauduloase; devalizari de firme de stat; contracte paguboase pentru stat (de fapt pentru contribuabili, ca doar nu pierd ministrii, consilierii si ceilalti functionari ai statului).
Astfel de functionari ai statului, indiferent ca vorbim de nemernici sau de prosti, ar trebui disponibilizati imediat. Probabil ca majoritatea sau unanimitatea ar trebui puscariabilizati imediat (pentru ca de la Ceasca incoace s-a scos pedeapsa cu moartea). Numai ca legea nu permite nimanui (cu atat mai putin poporului) destituirea imediata a functionarilor statului neperformanti, tot asa cum legea nu permite statului sa recupereze prejudiciile de la cei care le produc, ci numai de la contribuabili.
joi, 18 iulie 2013
Si cainii cu stapan provoaca incidente grave!
Cainii cu stapan din curtile oamenilor se dovedesc la fel de periculosi si de agresivi ca si cei vagabonzi. Se pare ca ataca cu predilectie copiii.
O noua tragedie s-a produs, un copil de trei ani a fost ucis de un caine domestic in curtea bunicilor lui. A fost muscat de cap si a murit in ambulanta (sursa: http://www.ziare.com/stiri/accident/tragedie-in-vrancea-copil-ucis-de-caine-animalul-l-a-muscat-de-cap-1246481).
Cautand pe internet, am descoperit ca astfel de situatii cu copii atacati de caini domestici sunt frecvente. Din cate vad, varstele copiiilor sunt implicati in astfel de cazuri sunt de maxim 3 ani, ceea ce arata preferinta cainilor de a ataca pe cei mai lipsiti de aparare!
1. Luni, 27.August.2012, a aparut stirea ca (sursa: http://www.ziare.com/stiri/eveniment/copil-de-un-an-muscat-de-cainele-familiei-a-ajuns-in-coma-la-spital-1186507):
"Un copil in varsta de 1 an si 2 luni din localitatea Oravita, judetul Caras-Severin, a ajuns in coma la spital, dupa ce a fost muscat de cap de cainele familiei."
2. Joi, 23 Septembrie 2010, a aparut stirea ca (sursa: http://www.ziare.com/stiri/eveniment/copil-de-doi-ani-sfasiat-de-un-caine-1043690):
"O fetita in varsta de doi ani din comuna Branistea, judetul Dambovita, a fost muscata de cainele vecinilor de fata si de cap, in timp ce se juca in curtea casei bunicii sale."
3. Joi, 24 Septembrie 2009, a aparut stirea ca (sursa: http://www.ziare.com/stiri/frauda/copil-de-doi-ani-desfigurat-de-cainele-familiei-896555):
"Un baietel de doi ani si jumatate a fost desfigurat de cainele familiei. Mama i-a auzit tipetele prea tarziu; copilul avea deja rani adanci pe fata si era plin de sange."
Nu se vede nici o diferenta de comportament intre cainii cu stapan si cainii salbatici. As spune ca agresivitatea cainilor de orice fel este stimulata si incurajata. Cainii cu stapan nu sunt supusi dresajului, singurul lucru pe care il inteleg ei in viata este sa nu muste mana stapanului care-i hraneste (dupa modelul Alexandra Stan). In rest, ceilalti cum le e norocul. Chiar si atunci cand oamenii trec pe langa curti cu caini, acestia incep sa latre ca apucatii, desi trecatorii sunt evident in tranzit si nu au nimic a face nici cu proprietatea respectiva, nici cu cainii respectivi.
Ca vorbim de caini cu stapan sau salbatici, vedem un haos total in urma caruia se produc suferinte inutile si chiar se pierd in mod absurd vieti omenesti.
O noua tragedie s-a produs, un copil de trei ani a fost ucis de un caine domestic in curtea bunicilor lui. A fost muscat de cap si a murit in ambulanta (sursa: http://www.ziare.com/stiri/accident/tragedie-in-vrancea-copil-ucis-de-caine-animalul-l-a-muscat-de-cap-1246481).
Cautand pe internet, am descoperit ca astfel de situatii cu copii atacati de caini domestici sunt frecvente. Din cate vad, varstele copiiilor sunt implicati in astfel de cazuri sunt de maxim 3 ani, ceea ce arata preferinta cainilor de a ataca pe cei mai lipsiti de aparare!
1. Luni, 27.August.2012, a aparut stirea ca (sursa: http://www.ziare.com/stiri/eveniment/copil-de-un-an-muscat-de-cainele-familiei-a-ajuns-in-coma-la-spital-1186507):
"Un copil in varsta de 1 an si 2 luni din localitatea Oravita, judetul Caras-Severin, a ajuns in coma la spital, dupa ce a fost muscat de cap de cainele familiei."
2. Joi, 23 Septembrie 2010, a aparut stirea ca (sursa: http://www.ziare.com/stiri/eveniment/copil-de-doi-ani-sfasiat-de-un-caine-1043690):
"O fetita in varsta de doi ani din comuna Branistea, judetul Dambovita, a fost muscata de cainele vecinilor de fata si de cap, in timp ce se juca in curtea casei bunicii sale."
3. Joi, 24 Septembrie 2009, a aparut stirea ca (sursa: http://www.ziare.com/stiri/frauda/copil-de-doi-ani-desfigurat-de-cainele-familiei-896555):
"Un baietel de doi ani si jumatate a fost desfigurat de cainele familiei. Mama i-a auzit tipetele prea tarziu; copilul avea deja rani adanci pe fata si era plin de sange."
Nu se vede nici o diferenta de comportament intre cainii cu stapan si cainii salbatici. As spune ca agresivitatea cainilor de orice fel este stimulata si incurajata. Cainii cu stapan nu sunt supusi dresajului, singurul lucru pe care il inteleg ei in viata este sa nu muste mana stapanului care-i hraneste (dupa modelul Alexandra Stan). In rest, ceilalti cum le e norocul. Chiar si atunci cand oamenii trec pe langa curti cu caini, acestia incep sa latre ca apucatii, desi trecatorii sunt evident in tranzit si nu au nimic a face nici cu proprietatea respectiva, nici cu cainii respectivi.
Ca vorbim de caini cu stapan sau salbatici, vedem un haos total in urma caruia se produc suferinte inutile si chiar se pierd in mod absurd vieti omenesti.
miercuri, 17 iulie 2013
Cat de mult fura statul mafiot roman la kilometrul de autostrada?
A fost inaugurata in Bulgaria o autostrada lunga de 360 de kilometri, intre Sofia si Burgas.
Conform sursei http://www.telegrama.ro/stiri/actualitate/item/9688-bulgaria-inaugureaz%C4%83-%C3%AEnc%C4%83-o-autostrad%C4%83-%C3%AEntre-sofia-%C8%99i-marea-neagr%C4%83,
"Pentru loturile doi, trei si patru, în lungime totala de 116,579 km, au fost cheltuite 250 de milioane de euro, la care se adauga 1,7 milioane de euro pentru controlul constructiei."
Facand un calcul simplu,
251.7000.000 euro : 116,579 kilometri = 2.159.000 euro/ km.
Foarte interesant, in conditiile in care, dupa unele calcule, putin mai indulgente decat altele, Bechtel-ului i s-au platit de catre statul roman circa 27.000.000 de euro/ km, adica de peste 13 ori mai mult, pentru o autostrada niciodata finalizata!!!
Ticalosia statului mafiot roman este evidenta, certa si scandaloasa. Dar un stat mafiot nu poate functiona fara o justitie mafiota, astfel incat hoardele de infractori care si-au batut joc de banii publici romanesti nu trebuie sa-si faca probleme ca se va autosesiza vreo institutie care sa le penalizeze juridic mega sau giga ticalosiile!
Conform sursei http://www.telegrama.ro/stiri/actualitate/item/9688-bulgaria-inaugureaz%C4%83-%C3%AEnc%C4%83-o-autostrad%C4%83-%C3%AEntre-sofia-%C8%99i-marea-neagr%C4%83,
"Pentru loturile doi, trei si patru, în lungime totala de 116,579 km, au fost cheltuite 250 de milioane de euro, la care se adauga 1,7 milioane de euro pentru controlul constructiei."
Facand un calcul simplu,
251.7000.000 euro : 116,579 kilometri = 2.159.000 euro/ km.
Foarte interesant, in conditiile in care, dupa unele calcule, putin mai indulgente decat altele, Bechtel-ului i s-au platit de catre statul roman circa 27.000.000 de euro/ km, adica de peste 13 ori mai mult, pentru o autostrada niciodata finalizata!!!
Ticalosia statului mafiot roman este evidenta, certa si scandaloasa. Dar un stat mafiot nu poate functiona fara o justitie mafiota, astfel incat hoardele de infractori care si-au batut joc de banii publici romanesti nu trebuie sa-si faca probleme ca se va autosesiza vreo institutie care sa le penalizeze juridic mega sau giga ticalosiile!
marți, 16 iulie 2013
Mafia legumelor si fructelor din piete si manipularea televizata
Piata de legume si fructe din Romania este dominata, ca de obicei, de manipulare, aberatii, evaziune fiscala si minciuna. Scopul este, ca intotdeauna, cresterea artificiala a preturilor la legume si fructe in plin sezon.
Chiar azi, 16.Iulie.2013, am vazut pe Digi24 un reportaj cum ca preturile produselor agricole romanesti sunt foarte scazute, intre 1 leu/ kg si 1,5 lei/ kg, cu referire in special la rosii si castraveti. Se sustinea, in mod absolut mincinos, ca anul trecut rosiile se vindeau in piata cu 5 lei/ kg. Niciodata in plina vara rosiile nu s-au vandut la un astfel de pret in Bucuresti!
Tocmai am fost in Piata Rahova. Am mai fost si sambata, 13.07.2013 si situatia este identica. Pe langa contrabanda "clasica" cu tigari Viceroy si Doina, am putut vedea care sunt preturile reale, de ultima ora, la legume si fructe. Rosiile pe la sfarsitul lui iunie s-au vandut la preturi intre 1 leu/ kg si 1,5 lei/ kg, dar acum se vand cu preturi intre 2 si 3 lei/ kg. Castravetii se vand cu 2 lei/ kg, la fel ca si cartofii.
In materialele televizate ni se spune ca, din cauza supraproductiei, producatorii sunt siliti sa vanda la preturi inferioare costurilor de productie. Asa sa fie? Cum pot fi siliti producatorii sa vanda la ce pret vor intermediarii? Le pun intermediarii un pistol la cap? Dupa ce norma a economiei de piata exista obligativitatea pentru producatori de a vinde sub preturile de productie?
Mereu are loc anual aceasta prosteala, acest cliseu cu producatorii care "vand sub pretul de productie". Ma asteptam sa se inchida toate afacerile din Romania cu terenuri cultivate cu legume si fructe de vreo 10-15 ani, dar iata ca nu e asa. Probabil ca producatorii lu' Peste fac voluntariat cu rosii si castraveti si nu sunt deloc interesati de profit, ba chiar nu se simt bine daca nu ies in pierdere.
Ar mai fi cateva puncte de vedere din care ar rezulta ca producatorii de legume si fructe par batuti in cap.
In primul rand, nu au fost in stare de minim 20 de ani sa isi deschida macar un singur spatiu de desfacere al marfurilor agricole in Bucuresti, la pret de detaliu. Cum este posibil asa ceva? Ce anume opreste producatorii sa elimine intermediarii si sa-si obtina singuri intreg profitul? Sunt atatea terenuri virane in sectorul 5, unde locuiesc, ca s-ar putea vinde direct din autotrenuri, daca tot exista supraproductie...
In al doilea rand, ca tot vorbim de rosii si castraveti, producatorii lu' Peste nu au fost in stare, de minim 20 de ani, sa faca niste fabricute de conserve. Suc de rosii, bulion, castraveti murati, probabil ca nu s-a pomenit in Romania de asa ceva si nimeni nu consuma astfel de produse...
"Saracutii" producatori, hai sa facem un miting sa le plangem pe umar... Sau sa facem alt miting, sa se dubleze preturile si sa se injumatateasca salariile... Chiar ma gandesc sa le dau o coaja de paine uscata producatorilor si statului mafiot roman, sa nu moara de foame...
Conform sursei http://www.telegrama.ro/stiri/actualitate/item/9686-castrave%C5%A3ii-fabio-retra%C5%9Fi-de-pe-pia%C5%A3a-din-rom%C3%A2nia-vezi-aici-de-ce,
"Cea mai mare organizaţie de producători, SC Hortifruct SRL, a anunţat că, începând cu 10 iulie, va începe retragerea de pe piaţă a 1.000 de tone de castraveţi Fabio, potrivit Ministerului Agriculturii.
[...]
Cantităţile de produse retrase sunt distribuite gratuit următoarelor categorii de beneficiari...
[...]
Organizaţia producătorilor spune că au recurs la acest lucru din cauza supraproducţiei şi, prin urmare, a preţului prea mic pe piaţă."
Am inteles, deci daca se distribuie gratuit 1.000 de tone de castraveti (!), se poate spune ca se vinde marfa peste pretul de productie...
Conform sursei http://www.digi24.ro/Stiri/Regional/Digi24+Craiova/Stiri/Legume+ieftine+in+pietele+din+Craiova, aparuta pe 09.Iulie.2013,
"Pieţele din Craiova abundă de legume care îşi aşteaptă, pe tarabe, cumpărătorii. Pentru un kilogram de roşii, castraveţi sau dovlecei, comercianţii nu cer mai mult de un leu.
[...]
Cumpărătorii sunt mulţumiţi că preţuri legumelor au mai scăzut.
Singurii nemulţumiţi sunt comercianţii, care spun că au muncit un sezon întreg şi au ajuns să vândă marfa pe nimic."
Ar fi de mentionat ca in plin sezon preturile la legume de 1 leu pe kilogram sunt absolut normale. In anii trecuti s-au vandut constant la acest pret cartofi, vinete, castraveti, dovlecei, varza. Anul trecut spre toamna a aparut foarte multa conopida care s-a vandut cu 1 leu/ kg.
Acum, in acest moment, in supermarchet se vand dovleceii cu 1,4 lei/ kg, dar se stie ca supermarchetul plateste statului 24% TVA, deci tot pe la 1 leu/ kg ar fi pretul fara taxe la stat.
O productie de 3 kg de legume pe metrul patrat este mai degraba modica. Considerand aceasta valoare, pe un hectar se produc 30 de tone de legume! In lei, considerand pretul de 1 leu/ kg, valoarea de vanzare este de 30.000 de lei pentru un hectar. Sa nu-mi spuna producatorii ca au cheltuieli de productie de 30.000 lei la hectar, adica de 3 lei pe metrul patrat, ca doar nu pun parchet pe terenul arabil :) Poate ca televiziunile lu' Peste ar trebui sa manance mai multe rosii autohtone si mai putin rahat atunci cand fabrica stirile mincinoase.
In schimb, in piete continua evaziunea fiscala patronata de stat. Intermediarii cu certificat de "producator" fac legea in piete, cel putin in pietele bucurestene. Tarabele vand cantitati industriale de legume si fructe, pentru ca statul "naiv" vrea sa puna GPS pe autotrenurile care "tranziteaza" Romania, in loc sa puna case de marcat in piete si sa fiscalizeze tarabistii, asa cum se intampla in occident.
Am gasit un material perfect despre evaziunea fiscala din pietele brasovene (care, iata, functioneaza dupa aceleasi "norme metodologice" ca in Bucuresti) pe sursa http://www.mytex.ro/economic/fructele-sunt-foarte-scumpe-pentru-buzunarele-brasovenilor_357764.php, de vineri, 12.Iulie.2013:
"Fructele sunt foarte scumpe pentru buzunarele braşovenilor.
Din păcate, pieţe oraşului sunt pline de speculanţi care se pretind producători agricoli şi care, în baza unui certificat de producător obţinut într-o comună îndepărtată din Moldova sau Oltenia, stabilesc preţurile după bunul plac.
...
Ca să înţelegeţi mai bine „japca” practicată astăzi în pieţele braşovene de legume şi fructe, trebuie să vizitaţi pentru câteva minute pieţele Star şi Bartolomeu. Aici, sunt puţini producători, îi numeri pe degetele de la o mână, iar comercianţii practică preţuri uluitoare, pe sistemul dacă tot au clienţi puţini măcar să-i „ardă”. Majoritatea preţurile sunt mai mari cu cel puţin un leu decât cele practicate la Dacia, Astra sau Tractorul. Preţurile sunt cu atât mai revoltătoare cu cât ele sunt practicate de speculanţi, oameni care probabil nu s-au urcat în viaţa lor într-un cireş să-i culeagă fructele. Aceştia cumpără marfă din depozit, probabil de la a doua mână de intermediari, o transportă în piaţă şi beneficiind de o masă şi un cântar electronic realizează încasări substanţiale. Toată lumea cunoaşte acest lucru, inclusiv responsabilii pieţelor, însă „afacerea” este atât de bine gândită, încât are profitul asigurat zilnic. La modă este PFA (persoana fizică autorizată) în contul căreia afaceristul plăteşte trimestrial un impozit forfetar echivalent cu vreo două ore de vândut la tarabă. În rest vorbim despre profit curat, tax-free. Însă, în calitate de comerciant, Legea nr. 64/2002 privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.28/1999 îl obligă să utilizeze aparate de marcat electronice fiscale. Ei bine, în nici o piaţă din oraş comercianţii de fructe şi legume nu utilizează casă de marcat, deşi legea îi obligă. Cu alte cuvinte, în condiţiile în care cumpărători sunt [cu] duiumul, pentru [ca] oamenii trebuie să mănânce, şi preţurile sunt foarte mari, este uşor de imaginat ce încasări au aceşti producători-comercianţi în fiecare zi.
Să trăiască specula!
În ceea ce priveşte celelalte pieţe agroalimentare din oraş, dacă preţurile sunt mai rezonabile este datorită concurenţei dintre numărul mare de speculanţi care fac legea şi în rândul producătorilor. În număr mai mic, fermierii sunt nevoiţi să accepte preţurile impuse de samsari. În aceste zone speculanţii de legume şi fructe fac legea, toleraţi de autorităţi. „Arestează” zilnic 10-15 mese într-o piaţă, acoperind toate zonele cu vad comercial şi stabilesc un preţ pe care fermierii trebuie să-l respecte. Nu o fac? Iese scandal. În piaţă, aceeaşi gaşcă de speculanţi, cu mâini nebătătorite de sapă sau plug, vând an de an zeci de tone de cartofi, pepeni, castraveţi, roşii, ardei capia, ardei graşi, vinete, salată, varza, ceapă şi fructe de tot felul, în funcţie de sezon. Primăvara şi vara se vând „la greu” trufandalele, iar toamna le vine rândul legumelor pentru conserve. O asemenea producţie anuală l-ar face invidios chiar şi pe marele botanist rus Ivan Vladimirovici Miciurin, mai ales că speculanţii deţin certificate de producător care atestă că lucrează numai câteva hectare de teren agricol. Altfel spus, nu există nici un argument logic care să vină în favoarea teoriei potrivit căreia cantitatea uriaşă de marfă vândută de comercianţi reprezintă de fapt producţia agricolă proprie. Doar autorităţile deţin explicaţia faptului că asemenea afaceri, care sărăcesc zilnic populaţia, sunt tolerate în toate pieţele oraşului."
Sa fie oare institutiile brasovene ale statului mafiot mana in mana cu "producatorii" din pietele brasovene care incalca legea in forma continuata? Sa fie oare asa in toata tara?
Pietele sunt adevarate centre ale hotiei institutionalizate, in care controlul se realizeaza asupra oamenilor onesti, pentru a-i determina sa intre in cloaca infractionala generala.
M-am plictisit de cand spun ca statul mafiot patroneaza evaziunea fiscala din piete. Dar cine poate rezolva problema? In niciun caz institutiile statului mafiot, pentru ca daca nu ar fi statul mafiot, nu ar exista toate ticalosiile din Romania. Nu poti sa te duci la statul mafiot si sa-i spui "Uite, se face evaziune fiscala in piete!", ca ar rade de tine. Ar incepe functionarii statului mafiot sa faca glume pe seama ta si sa comenteze intre ei: "Ai vazut, ba? A descoperit si asta apa calda...".
Chiar azi, 16.Iulie.2013, am vazut pe Digi24 un reportaj cum ca preturile produselor agricole romanesti sunt foarte scazute, intre 1 leu/ kg si 1,5 lei/ kg, cu referire in special la rosii si castraveti. Se sustinea, in mod absolut mincinos, ca anul trecut rosiile se vindeau in piata cu 5 lei/ kg. Niciodata in plina vara rosiile nu s-au vandut la un astfel de pret in Bucuresti!
Tocmai am fost in Piata Rahova. Am mai fost si sambata, 13.07.2013 si situatia este identica. Pe langa contrabanda "clasica" cu tigari Viceroy si Doina, am putut vedea care sunt preturile reale, de ultima ora, la legume si fructe. Rosiile pe la sfarsitul lui iunie s-au vandut la preturi intre 1 leu/ kg si 1,5 lei/ kg, dar acum se vand cu preturi intre 2 si 3 lei/ kg. Castravetii se vand cu 2 lei/ kg, la fel ca si cartofii.
In materialele televizate ni se spune ca, din cauza supraproductiei, producatorii sunt siliti sa vanda la preturi inferioare costurilor de productie. Asa sa fie? Cum pot fi siliti producatorii sa vanda la ce pret vor intermediarii? Le pun intermediarii un pistol la cap? Dupa ce norma a economiei de piata exista obligativitatea pentru producatori de a vinde sub preturile de productie?
Mereu are loc anual aceasta prosteala, acest cliseu cu producatorii care "vand sub pretul de productie". Ma asteptam sa se inchida toate afacerile din Romania cu terenuri cultivate cu legume si fructe de vreo 10-15 ani, dar iata ca nu e asa. Probabil ca producatorii lu' Peste fac voluntariat cu rosii si castraveti si nu sunt deloc interesati de profit, ba chiar nu se simt bine daca nu ies in pierdere.
Ar mai fi cateva puncte de vedere din care ar rezulta ca producatorii de legume si fructe par batuti in cap.
In primul rand, nu au fost in stare de minim 20 de ani sa isi deschida macar un singur spatiu de desfacere al marfurilor agricole in Bucuresti, la pret de detaliu. Cum este posibil asa ceva? Ce anume opreste producatorii sa elimine intermediarii si sa-si obtina singuri intreg profitul? Sunt atatea terenuri virane in sectorul 5, unde locuiesc, ca s-ar putea vinde direct din autotrenuri, daca tot exista supraproductie...
In al doilea rand, ca tot vorbim de rosii si castraveti, producatorii lu' Peste nu au fost in stare, de minim 20 de ani, sa faca niste fabricute de conserve. Suc de rosii, bulion, castraveti murati, probabil ca nu s-a pomenit in Romania de asa ceva si nimeni nu consuma astfel de produse...
"Saracutii" producatori, hai sa facem un miting sa le plangem pe umar... Sau sa facem alt miting, sa se dubleze preturile si sa se injumatateasca salariile... Chiar ma gandesc sa le dau o coaja de paine uscata producatorilor si statului mafiot roman, sa nu moara de foame...
Conform sursei http://www.telegrama.ro/stiri/actualitate/item/9686-castrave%C5%A3ii-fabio-retra%C5%9Fi-de-pe-pia%C5%A3a-din-rom%C3%A2nia-vezi-aici-de-ce,
"Cea mai mare organizaţie de producători, SC Hortifruct SRL, a anunţat că, începând cu 10 iulie, va începe retragerea de pe piaţă a 1.000 de tone de castraveţi Fabio, potrivit Ministerului Agriculturii.
[...]
Cantităţile de produse retrase sunt distribuite gratuit următoarelor categorii de beneficiari...
[...]
Organizaţia producătorilor spune că au recurs la acest lucru din cauza supraproducţiei şi, prin urmare, a preţului prea mic pe piaţă."
Am inteles, deci daca se distribuie gratuit 1.000 de tone de castraveti (!), se poate spune ca se vinde marfa peste pretul de productie...
Conform sursei http://www.digi24.ro/Stiri/Regional/Digi24+Craiova/Stiri/Legume+ieftine+in+pietele+din+Craiova, aparuta pe 09.Iulie.2013,
"Pieţele din Craiova abundă de legume care îşi aşteaptă, pe tarabe, cumpărătorii. Pentru un kilogram de roşii, castraveţi sau dovlecei, comercianţii nu cer mai mult de un leu.
[...]
Cumpărătorii sunt mulţumiţi că preţuri legumelor au mai scăzut.
Singurii nemulţumiţi sunt comercianţii, care spun că au muncit un sezon întreg şi au ajuns să vândă marfa pe nimic."
Ar fi de mentionat ca in plin sezon preturile la legume de 1 leu pe kilogram sunt absolut normale. In anii trecuti s-au vandut constant la acest pret cartofi, vinete, castraveti, dovlecei, varza. Anul trecut spre toamna a aparut foarte multa conopida care s-a vandut cu 1 leu/ kg.
Acum, in acest moment, in supermarchet se vand dovleceii cu 1,4 lei/ kg, dar se stie ca supermarchetul plateste statului 24% TVA, deci tot pe la 1 leu/ kg ar fi pretul fara taxe la stat.
O productie de 3 kg de legume pe metrul patrat este mai degraba modica. Considerand aceasta valoare, pe un hectar se produc 30 de tone de legume! In lei, considerand pretul de 1 leu/ kg, valoarea de vanzare este de 30.000 de lei pentru un hectar. Sa nu-mi spuna producatorii ca au cheltuieli de productie de 30.000 lei la hectar, adica de 3 lei pe metrul patrat, ca doar nu pun parchet pe terenul arabil :) Poate ca televiziunile lu' Peste ar trebui sa manance mai multe rosii autohtone si mai putin rahat atunci cand fabrica stirile mincinoase.
In schimb, in piete continua evaziunea fiscala patronata de stat. Intermediarii cu certificat de "producator" fac legea in piete, cel putin in pietele bucurestene. Tarabele vand cantitati industriale de legume si fructe, pentru ca statul "naiv" vrea sa puna GPS pe autotrenurile care "tranziteaza" Romania, in loc sa puna case de marcat in piete si sa fiscalizeze tarabistii, asa cum se intampla in occident.
Am gasit un material perfect despre evaziunea fiscala din pietele brasovene (care, iata, functioneaza dupa aceleasi "norme metodologice" ca in Bucuresti) pe sursa http://www.mytex.ro/economic/fructele-sunt-foarte-scumpe-pentru-buzunarele-brasovenilor_357764.php, de vineri, 12.Iulie.2013:
"Fructele sunt foarte scumpe pentru buzunarele braşovenilor.
Din păcate, pieţe oraşului sunt pline de speculanţi care se pretind producători agricoli şi care, în baza unui certificat de producător obţinut într-o comună îndepărtată din Moldova sau Oltenia, stabilesc preţurile după bunul plac.
...
Ca să înţelegeţi mai bine „japca” practicată astăzi în pieţele braşovene de legume şi fructe, trebuie să vizitaţi pentru câteva minute pieţele Star şi Bartolomeu. Aici, sunt puţini producători, îi numeri pe degetele de la o mână, iar comercianţii practică preţuri uluitoare, pe sistemul dacă tot au clienţi puţini măcar să-i „ardă”. Majoritatea preţurile sunt mai mari cu cel puţin un leu decât cele practicate la Dacia, Astra sau Tractorul. Preţurile sunt cu atât mai revoltătoare cu cât ele sunt practicate de speculanţi, oameni care probabil nu s-au urcat în viaţa lor într-un cireş să-i culeagă fructele. Aceştia cumpără marfă din depozit, probabil de la a doua mână de intermediari, o transportă în piaţă şi beneficiind de o masă şi un cântar electronic realizează încasări substanţiale. Toată lumea cunoaşte acest lucru, inclusiv responsabilii pieţelor, însă „afacerea” este atât de bine gândită, încât are profitul asigurat zilnic. La modă este PFA (persoana fizică autorizată) în contul căreia afaceristul plăteşte trimestrial un impozit forfetar echivalent cu vreo două ore de vândut la tarabă. În rest vorbim despre profit curat, tax-free. Însă, în calitate de comerciant, Legea nr. 64/2002 privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.28/1999 îl obligă să utilizeze aparate de marcat electronice fiscale. Ei bine, în nici o piaţă din oraş comercianţii de fructe şi legume nu utilizează casă de marcat, deşi legea îi obligă. Cu alte cuvinte, în condiţiile în care cumpărători sunt [cu] duiumul, pentru [ca] oamenii trebuie să mănânce, şi preţurile sunt foarte mari, este uşor de imaginat ce încasări au aceşti producători-comercianţi în fiecare zi.
Să trăiască specula!
În ceea ce priveşte celelalte pieţe agroalimentare din oraş, dacă preţurile sunt mai rezonabile este datorită concurenţei dintre numărul mare de speculanţi care fac legea şi în rândul producătorilor. În număr mai mic, fermierii sunt nevoiţi să accepte preţurile impuse de samsari. În aceste zone speculanţii de legume şi fructe fac legea, toleraţi de autorităţi. „Arestează” zilnic 10-15 mese într-o piaţă, acoperind toate zonele cu vad comercial şi stabilesc un preţ pe care fermierii trebuie să-l respecte. Nu o fac? Iese scandal. În piaţă, aceeaşi gaşcă de speculanţi, cu mâini nebătătorite de sapă sau plug, vând an de an zeci de tone de cartofi, pepeni, castraveţi, roşii, ardei capia, ardei graşi, vinete, salată, varza, ceapă şi fructe de tot felul, în funcţie de sezon. Primăvara şi vara se vând „la greu” trufandalele, iar toamna le vine rândul legumelor pentru conserve. O asemenea producţie anuală l-ar face invidios chiar şi pe marele botanist rus Ivan Vladimirovici Miciurin, mai ales că speculanţii deţin certificate de producător care atestă că lucrează numai câteva hectare de teren agricol. Altfel spus, nu există nici un argument logic care să vină în favoarea teoriei potrivit căreia cantitatea uriaşă de marfă vândută de comercianţi reprezintă de fapt producţia agricolă proprie. Doar autorităţile deţin explicaţia faptului că asemenea afaceri, care sărăcesc zilnic populaţia, sunt tolerate în toate pieţele oraşului."
Sa fie oare institutiile brasovene ale statului mafiot mana in mana cu "producatorii" din pietele brasovene care incalca legea in forma continuata? Sa fie oare asa in toata tara?
Pietele sunt adevarate centre ale hotiei institutionalizate, in care controlul se realizeaza asupra oamenilor onesti, pentru a-i determina sa intre in cloaca infractionala generala.
M-am plictisit de cand spun ca statul mafiot patroneaza evaziunea fiscala din piete. Dar cine poate rezolva problema? In niciun caz institutiile statului mafiot, pentru ca daca nu ar fi statul mafiot, nu ar exista toate ticalosiile din Romania. Nu poti sa te duci la statul mafiot si sa-i spui "Uite, se face evaziune fiscala in piete!", ca ar rade de tine. Ar incepe functionarii statului mafiot sa faca glume pe seama ta si sa comenteze intre ei: "Ai vazut, ba? A descoperit si asta apa calda...".
Abonați-vă la:
Postări (Atom)