marți, 26 iulie 2016

Constantin Brancusi si statul roman

Pe cladirea guvernului a aparut o "carpeta" uriasa (cat o fi costat?), pe care scrie: "Brancusi e al tau asa cum si tara asta e a ta.".
Nu e greu de inteles ca e vorba de campania guvernului care cere cetatenilor sa doneze bani pentru sculptura lui Brancusi.

Destul de penibila aceasta campanie, din moment ce alte teme ar trebui sa fie pe agenda guvernului:
- combaterea saraciei crancene din Romania (astfel mai multi cetateni ar avea mai multi bani de donat);
- crearea masiva de locuri de munca pentru ca milioane de romani nu au loc de munca;
- salarizarea corecta, din moment ce munca este subsalarizata in Romania;
- combaterea coruptiei generalizate.

In plus, textul citat este destul de plin de umor involuntar. Cum adica "Brancusi e al tau"? Dupa parerea mea, un om nu poate apartine altui om intr-o societate normala. Ce au ajuns romanii, proprietari de sclavi dupa modelul clanurilor de la Berevoiesti? Aaa, ca imi place Brancusi si ca il consider o personalitate de nivel mondial e altceva si acest fapt se descrie utilizand alte cuvinte si enunturi.

In consecinta, daca am stabilit ca Brancusi nu este al meu, atunci nici tara nu este a mea! Nimic mai adevarat. Sigur ca m-am nascut in Romania, am cetatenie romana si traiesc in Romania, dar asta nu inseamna ca ma consider unul dintre cei care au contribuit la distrugerea Romaniei dupa 1989.

Tara este a celor care au detinut puterea dupa 1989 si care si-au batut joc de ea si de majoritatea cetatenilor sai. Ceilalti sunt simpli contribuabili-sclavi ai celor care detin puterea. Cand nu vor mai fi ticalosi la putere si cand Romania va progresa, atunci voi considera ca traiesc in tara mea.

In aceste conditii, ma mir ca marii hoti de bani publici, cei care au furat minim 108 miliarde de dolari dupa 1989, nu vor sa doneze cateva milioane (adica 0,0ț la suta din banii furati) pentru achizitionarea unei opere a lui Brancusi.

Acum trei ani a mai avut loc o caterinca a statului mafiot totalitar care nu dormea de grija operelor lui Brancusi de la Targu Jiu, fapt descris pe sursa http://lmar2010.blogspot.ro/2013/10/rebatjocorirea-lui-brancusi-si-operei.html.

Tot acum trei ani a mai avut loc o caterinca a statului mafiot totalitar care nu dormea de grija lui Brancusi insusi, si care dorea sa-i repatrieze osemintele, fapt descris pe sursa http://lmar2010.blogspot.ro/2013/05/repatrierea-osemintelor-lui-brancusi-si.html. Merita recitit acest articol pentru a se revedea cat de mult i-a pasat statului roman de-a lungul timpului de sculptorul nepereche si de creatiile sale.

Ca un fapt divers, Brancusi a trait in Romania 28 de ani, dupa care a trait in Franta 53 de ani, devenind in ultimii ani de viata cetatean francez! In anii '50, cand un roman obtinea cetatenia altui stat, pierdea automat cetatenia romana!

Asa ca iata ce aiureala am ajuns sa traim! In anii '50 statul roman a refuzat 230 de sculpturi oferite gratuit de Brancusi, iar acum suntem indemnati sa donam milioane pentru una din operele sale! Sa doneze cretinii care au fost si sunt la putere! Sa doneze hotii de bani publici, spalatorii de bani si evazionistii! N-a fost suficient de jefuit poporul roman pana acum? N-au bani de dat Dorin Cocos, Relu Fenechiu, Claudiu Florica, Dinu Pescariu, clanul Becali, Hrebenciucii, Paul-Philippe Al Romaniei, Casa Regala si atatia alti mari "iubitori" de tara? Si atunci ne asteptam sa doneze muritorii de foame?

Cred ca putem redescoperi ceva umor involuntar si in imnul Romaniei, care contine versurile: „Deșteaptă-te, române” si „Acum ori niciodată”. Suna destul de transant... Corect ar fi fost "Acum ori altadata", pentru ca ramanea loc de intors. Pai, daca nu ne-am trezit atunci, gata, am ratat momentul. Ramanem cu niciodată si putem dormi linistiti, pentru ca guvernul lucreaza pentru noi mai ceva ca FNI-ul. :)

Noapte buna, natiune!

Un comentariu:

 1. Conform sursei

  http://www.ziare.com/constantin-brancusi/cumintenia-pamantului/cati-bani-s-au-strans-pana-acum-pentru-cumintenia-pamantului-infografic-1427608

  "Pana acum s-au strans aproape 270.000 de euro din donatii pentru sculptura lui Constantin Brancusi "Cumintenia Pamantului".".

  Aceeasi sursa mai spune ca "Asa cum am promis, in fiecare zi de 1 si 15 ale fiecarei luni de campanie anuntam sumele colectate in cadrul campaniei.".

  Conform sursei

  https://www.facebook.com/CuminteniaPamantului.ro/photos/a.1705532479713158.1073741828.1687717681494638/1729222010677538/?type=3&theater

  pe 15.Iulie.2016 se donasera 306773 euro.

  RăspundețiȘtergere