Primarul Sorin Oprescu cauta neobosit "solutii" prin care sa sparga bani publici gramada. Ultima gaselnita este transformarea Grădinii Zoologice Băneasa in Bio Parc, dupa un model olandez. Desigur, bani nu sunt (multe zeci de milioane de euro, spre suta de milioane spun sursele), dar cica pot fi imprumutati de la banci (care de abia asteapta sa imprumute statul fara riscuri).
Din nou vedem o situatie odioasa si sinistra, in care initiativa privata lipseste cu desavarsire, iar centralismul capitalist, cu nimic diferit de centralismul comunist, are puteri discretionare.
Este aproape uimitor cum persoane care nu si-au administrat propriile afaceri si proprii bani au pe mana in administratia locala sau centrala bugete de sute de milioane sau de miliarde de euro.
Este aproape uimitor cum o astfel de investitie de anvergura (Bio Parcul), nu este facuta de mediul privat, ci de primarie. Despre ce capitalism mai vorbim in aceasta situatie? Diferenta majora, de fond, intre o investitie privata si o investitie a unei autoritati a statului este data de cine preia riscul investitiei.
In cazul investitiei private, investitorii privati isi risca banii. In cazul unei investitii a Primariei Bucuresti, primarul Oprescu si consilierii generali ai Municipiului Bucuresti nu risca nimic. Pot imprumuta fara nicio grija bani de la banci si pot arunca astfel datoria si riscul unui esec al investitiei pe umerii contribuabililor, pentru un proiect a carui eficienta nu conteaza pentru ei. Autoritatile locale pot mima astfel activitate si pot castiga voturi de la fraieri. Bancile vor incasa bani din restituirea creditelor iar fraierii vor ramane fraieri si vor plati.
Este evident ca nu s-a facut niciun studiu al eficientei investitiei. Dupa parerea mea de nespecialist, un astfel de proiect (care probabil ca il va face pe Oprescu maret in ochii unora si va furniza material pentru propaganda) este sortit esecului. Dupa o astfel de investitie, un pret corect de intrare in Bio Parc ar insemna prea mult pentru puterea de cumparare a romanilor. Iar un pret "social" al biletului de intrare ar insemna pierderi pentru presupusul Bio Parc, care nu-si va putea sustine cheltuielile cu intretinerea si va "muri" lent in timp.
Pentru mine, Bio Parcul inseamna o noua dovada ca initiativa privata nu mai exista si ca am intrat in era sclavagismului de facto. Populatia este sclava parteneriatului mafiot dintre autoritatile statului si banci. Banii adevarati nu se mai fac in zilele noastre manufacturand prosoape, muncind pamantul, facand contabilitate sau orice alta meserie inclusa in Codul CAEN al domeniilor de activitate. Este evident ca autoritatile au creat un sistem prin care impart prada (banii publici) cu bancile, dincolo de orice logica a eficientei economice. Domnilor din primarii, lasati investitorii privati sa construiasca un Bio Parc, daca li se pare ca este o oportunitate de afaceri. Oare a fost Disneyland Paris realizat de primaria Parisului?
Am cautat si, surprinzator, am gasit pe sursa http://corinastoica.blogspot.com/2011/09/o-vizita-mai-veche-la-zoo-baneasa.html informatia ca intretinerea actualei Gradini Zoologice costa in 2011 1,5 milioane lei pe an, adica aproximativ 350.000 de euro pe an. Este de asteptat ca intretinerea unui Bio Parc cu o suprafata de zece ori mai mare decat actuala Gradina Zoologica sa coste proportional, adica 3.500.000 euro pe an.
De unde si "criza" financiara.
Εικόνες από γιορτινούς στολισμούς στην πόλη
Acum o oră